Soms is het lastig de juiste kleuren voor je woonkamer te bepalen. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd toch weer voor het saaie wit te kiezen, in plaats van een nieuwe kleur uit te proberen. Maar zo moeilijk is het eigenlijk helemaal niet, zeker niet als je weet waar je op moet letten. In dit artikel vertellen wij je dan ook waar je op moet letten om te zorgen voor een mooi geheel in de woonkamer.

Bedenk welke kleur je op de muren wilt

Nog voordat je na gaat denken over je meubels, is het belangrijk na te denken over de kleur voor op de muur. Het is aan te raden altijd voor een neutrale tint te gaan, zoals wit, beige, zand of natuurlijke kleuren. Wil je toch wat meer kleur, dan kun je één muur een andere kleur geven. dit zal uiteindelijk wel een kleur zijn die terug gaat komen in bijvoorbeeld je accessoires, dus houd daar rekening mee. ga je voor beige en één muur in een terracotta kleur? Dan zullen de accenten in de ruimte ook een terracotta kleur hebben.

De meubels voor de woonkamer

Nadat de kleur is bepaald ga je op zoek naar de meubels. Het moeilijkste om te kiezen is vaak de bank, omdat deze er niet alleen in verschillende vormen en afmetingen is, maar ook gemaakt van verschillende materialen en kleuren. Neem een kleurstaal van je muren mee naar de meubelzaak zodat je kan kijken of de bank van jouw keuze wel bij de muur past.

Pas nadat je een bank hebt uitgezocht, ga je op zoek naar andere meubels. Voor een mooi geheel zorg je ervoor dat de stoelen voor de eettafel in ieder geval dezelfde kleur hebben als de bank. Nog mooier is het, als het uit dezelfde serie komt en dus ook van hetzelfde materiaal gemaakt is.

Zorg voor een rustige woonkamer

Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd wordt weleens gezegd, en dat is zeker waar. Zorg er dus voor dat je woonkamer rustig is, en dat er genoeg ruimte is in de kasten om alle spullen in op te bergen. Heb je moeite spullen uit te zoeken en weg te gooien, of juist om spullen te ordenen? Probeer dit dan eens te doen volgens de Marie Kondo-methode. Op die manier heb je direct meer ruimte over in je kasten, omdat je alle onnodige spullen weg hebt gedaan.

Een rustige ruimte betekend overigens niet dat je geen accessoires neer mag zetten. Aan te raden is het echter wel, om dit met mate te doen en voor zover mogelijk, in dezelfde kleur. Accessoires zijn er om gezien te worden, en dienen niet als opvulling.

Komen je kinderen wekelijks met trots aanlopen met mooie tekeningen, en wil je deze bewaren? Hang ze dan niet op in de woonkamer, maar bijvoorbeeld op een prikbord in de keuken of in je werkkamer. Zo laat je aan je kinderen zien dat je ze waardeert, maar hangt niet je hele woonkamer vol met zelfgemaakte tekeningen.