Werken met kleurtinten in uw interieur, als u het gevoel hebt dat de kleuren in de kamer niet helemaal kloppen, het is wat te saai of juist te druk, terwijl uw kleurenschema juist zo doordacht was dan is er vaak iets mis met de combinatie van kleurtinten.

Met tint wordt meestal bedoeld hoe licht of donker een kleur is. Als een kleur gemengd wordt met grijs, dan wordt de subtielere kleur die daarvan het resultaat is, een tint van de originele kleur genoemd. Rose is bijvoorbeeld een bepaalde tint van rood, terracotta van oranje, goud van geel, grijsgroen van groen, Delfts blauw van blauw en donker mauve van paars.

Werken met kleurtinten in uw interieur

Technisch gezien zijn twee factoren van invloed op de tint van een kleur: de intensiteit of verzadiging, die afhangt van de hoeveelheid kleur in het mengsel, en de helderheid, die verband houdt met de hoeveelheid zwart en wit die het bevat. Totaal verschillende kleuren kunnen dezelfde tint produceren, omdat ze dezelfde verzadigdheid en helderheid hebben.

Om een kamer diepte en licht te geven, is het van belang dat de tinten van de gebruikte kleuren in balans zijn. Als u alleen lichte pasteltinten gebruikt, dan zal het resultaat wat eentonig en oninteressant zijn; het gebruik van uitsluitend middentinten kan een nietszeggend effect opleveren; als u alleen donkere tinten neemt, kan de kamer er saai en somber uitzien. Als u een aantal verschillende tinten in een vertrek combineert, ontstaat er een levendiger, origineler beeld.

Als u in staat bent de verzadiging en de helderheid van een tint te herkennen en deze op de juiste wijze leert combineren, dan kunt u aantrekkelijke, evenwichtige kleurenschema’s creëren die veel interessanter zijn.

Tinten kiezen
De beste manier om de voordelen van afwisselende tinten te leren waarderen, is te zien hoe ze werken in een kleurenschema met één kleur, zonder andere kleuren die de aandacht afleiden. In zo’n geval is het zeker belangrijk de tinten met zorg te kiezen om een kleurenschema vol subtiele afwisselingen van licht en donker te creëren.

Het maken van een schema met een combinatie van verschillende tinten van dezelfde kleur is de gemakkelijkste manier om een succesvol staaltje design weg te geven. De lichte en donkere tinten van één kleur zijn van nature harmonieus en aangenaam voor het oog en u kunt kiezen uit honderden tinten en schakeringen om de afwerking van een vertrek meer pit te geven.

Werken met kleurtinten in uw interieur 1

Vergeet niet dat er tinten bij moeten zijn die zorgen voor een geleidelijke overgang van heel licht naar heel zwaar. Vermijd sprongen van de lichtste naar de zwaarste kleurnuance, dit verstoort de vloeiende overgangen. Het is praktisch om een middentint te kiezen voor de vloerbedekking, de wanden lichter te maken en het plafond het lichtst. Dan kunt u donkerder tinten nemen voor de stoffering en de accessoires om het kleurenschema te versterken en optisch interessant te maken.

Met een doordachte planning kunt u bereiken dat onaantrekkelijke onderdelen naar de achtergrond verdwijnen door één tint te gebruiken; terwijl de aandacht gevestigd kan worden op aantrekkelijke details door het gebruik van afstekende tinten. Als een open haard bijvoorbeeld in dezelfde tint geschilderd wordt als de wand eromheen, dan valt hij minder op dan wanneer hij een contrasterende, veel lichtere of veel donkerdere tint krijgt.

Toevallige tinten
Daglicht kan wonderlijke dingen doen met een kleur, het kan hem laten schitteren of lichter doen lijken en schaduwen creëren waardoor de tint op bepaalde plekken donkerder lijkt. Omdat daglicht veranderlijk is, wordt zelfs het meest meedogenloze één kleurige schema levendig. U kunt het intrigerende effect van natuurlijk licht nabootsten en de grillen van zonlicht uitschakelen door verschillende delen van het vertrek in afwisselende tinten te schilderen.

Als u overweegt welke kleurschakeringen u gaat kiezen, houd dan rekening met opvallende plekken waar altijd schaduw is, bijvoorbeeld plooien in een stof of de schaduw van een kast. Hierdoor wordt iedere tint donkerder, waardoor het kleurenschema extra dimensie krijgt en het totale schema levendiger wordt. Houd bij het samenstellen van uw kleurenschema ook rekening met het effect dat het houtwerk van deuren, vloeren of meubilair kan hebben.

Kleurenkaarten
Op de staalkaarten die door de meeste verf fabrikanten geleverd worden, wordt een hele reeks tinten getoond in verzadigingsgraden en helderheden. Op de kaarten kunt u in een oogopslag een bepaalde tint herkennen en overnemen. De kleuren zijn steeds gerangschikt op basis van de verhouding van zuiver pigment gemengd met een vastgestelde hoeveelheid zwart wit. Aan de hand van de codes op de verschillende kaarten kunt u verschillende kleuren met dezelfde tint bij elkaar brengen.

Werken met kleurtinten in uw interieur 2

Deel kleurenkaart – Grijs

Tip: Om een goede keuze te maken uit tinten van dezelfde kleur of van verschillende kleuren, moet u kiezen uit verschillende niveaus op de kaarten.

Tint en kleur
Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat de afzonderlijke kleuren in een veelkleurig schema bepalend zijn voor succes of mislukking. Maar als u beter of langer kijkt dan ziet u dat sommige kleurencombinaties het fantastisch doen en dat andere mengsels met soortgelijke kleuren totaal niet werken, omdat de tinten te weinig variatie tonen.

Het is net zo belangrijk te zorgen voor een aantal tinten van alle kleuren in een schema als het is om te variëren op de tinten in een schema met een enkele kleur. Misschien hebt u een creatieve combinatie gemaakt van blauw, rood en groen, maar als alle kleuren in dezelfde tint gekozen worden, krijgt u een saai geheel. Het effect wordt veel levendiger als u streeft naar een samenspel van lichte, midden en donkere tinten; lichtgroen met middenblauw en donkerrood ziet er bijvoorbeeld veel interessanter uit.

Om een reeks tinten van een aantal kleuren te leren beoordelen, kunt u kijken naar stofpatronen, waarbij vaak een geslaagde combinatie van tinten van verschillende kleuren wordt toegepast. Kies stof met een duidelijk patroon dat uit meer kleuren bestaat. Meestal zult u zien dat de twee of drie hoofdkleuren qua tint op elkaar lijken. De uiteinden van het gamma – de zeer lichte en de heel donkere tinten – worden vaak spaarzaam benut voor contouren en accenten. Maak zwart-wit kopieën om uw eerste indruk van de tintenreeks te bevestigen of te corrigeren.

Pas een dergelijke benadering ook toe bij het kiezen van de kleuren voor een heel vertrek, verdeel de donkere en de lichte tinten om de aandacht te vestigen op bepaalde kenmerken. De meeste plinten, architraven en raamkozijnen worden bijvoorbeeld veel donkerder of veel lichter gemaakt om de begrenzingen van een vertrek te bepalen.