De laurierkers dankt haar naam aan de 10 tot 14 cm lange, donkergroene, leerachtige bladeren die aan echte laurier doen denken. Ze blijven het hele jaar door groen. Vanaf mei verschijnen er talrijke, tot 15 cm lange, rechtopstaande bloemtrossen. De afzonderlijke, minuscule witte bloemen hebben opvallende meeldraden en verspreiden een sterke geur.

In de handel zijn diverse rassen verkrijgbaar Deze vertonen vooral wat de groeiwijze betreft, nogal wat verschillen. Slank, rechtop en kegelvormig groeit ‘Herbergii’, die een 2 tot 3 m hoge, dichtgesloten struik vormt. Bekend en veelgevraagd is ook de tot 1 m hoge ‘Otto Luyken’, een brede, dichte, goed vertakte struik met opgerichte toppen, die een hoogte van 1,5 m kan bereiken. Kenmerkend voor de 2 tot 2,5 m hoge ‘Schipkaensis Macrophylla’ is daarentegen de brede, losse groeiwijze. Er zijn ook lagere rassen met 80 tot 120 cm hoogte, bijvoorbeeld de breeduit groeiende ‘Zabeliana’ en de slanke, opgaande ‘Barmstedt’.

Laurierkers Eigenschappen

Bloeiperiode:

  Mei, Juni

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen

Standplaats:

  Zon, Halfschaduw

Grond:

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

  3 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Prunus laurocerasus

De standplaats van de Laurierkers

Laurierkersen stellen weinig eisen aan hun standplaats. Ze zijn tevreden met elke normale tuingrond. In een streek met lage temperaturen dienen de planten ’s winters echter te worden beschermd tegen de uitdrogende wind uit oostelijke richtingen en tegen felle zon. De hoge rassen zijn prachtige solitairen voor beschaduwde voortuinen. U kunt er ook dichte hagen mee planten die het hele jaar door bescherming bieden tegen ongewenste inkijk. De breeduit groeiende rassen zijn ideaal als onder beplanting voor hoge bomen. Op grote vlakken zijn ze ook geschikt als bodembedekkers. Lage soorten harmoniëren goed met heidegewas-sen, vaste planten en bol-en knolgewassen. Lage soorten gedijen ook goed in kuipen of stenen plantenbakken.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige plant tijd. In maart afgestorven delen verwijderen. Lichte grond rond de planten met mulch bedekken. In perioden van aanhoudende droogte water geven. Eveneens goede plant tijd. Daarna de grond met mulch bedekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege najaar of in maart jonge, krachtige, goed ontwikkelde containerplanten. Koop nooit een laurierkers zonder kluit of in een te kleine pot. Neem ook geen planten met verlepte, gele of gevlekte bladeren. Door afleggers of stekken kunt u laurierkersen gemakkelijk vermeerderen. Laurierkersen zijn bestand tegen snoeien. Snoei de planten echter voorzichtig met een takkenschaar en niet met een heggenschaar. Zon tot schaduw. Laurierkersen gedijen bijna overal, het beste echter in de halfschaduw of schaduw en in licht vochtige grond. Humusrijke, diep losgemaakte grond die weinig water vasthoudt. Laurierkers is kalkbestendig. Als de bladranden van uw laurierkers boogvormig zijn aangevreten, is er mogelijk sprake van een aantasting door snuitkevers. Deze kevers zijn vooral ’s nachts actief en verbergen zich overdag in de grond. U kunt de kevers gemakkelijk in de schemering verzamelen.