Verlichting in de woonkamer, met een flexibele aanpak creëert u een praktisch en aangenaam verlichtingsontwerp voor uw woonkamer; met een goed uitgewerkt plan kunt u dit bereiken.

Verlichting in de woonkamer

De woonkamer is de plek voor ontelbare bezigheden, van rustig lezen tot gasten ontvangen, van televisie kijken tot huiswerk maken, en het meeste gebeurt ‘s avonds. Om een ontspannen sfeer te scheppen en optimaal te kunnen genieten van uw vrijetijdsbesteding, is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de verlichting in uw woonkamer.

Vooral hier heeft goede verlichting alles te maken met flexibiliteit. Met een enkele armatuur aan het plafond bent u er niet; zelfs een prachtig ingerichte kamer ziet er vlak en leeg uit bij het licht van een enkel peertje. Het ideale plan bestaat uit zachte achtergrondverlichting in combinatie met helder gericht licht om bij te lezen, te naaien of te studeren en om schilderijen, kostbare stukken of karakteristieke elementen in de kamer te accentueren.

Als u de verlichting beschouwt als een beslissende factor bij de inrichting van uw woonkamer, kunt u op subtiele wijze licht en schaduwplekken creëren om de kroon op uw werk te zetten. Met het grote assortiment moderne armaturen dat tegenwoordig op de markt is, bent u in staat al uw verlichtings wensen in vervulling te laten gaan.

De achtergrond
‘s Avonds neemt achtergrondverlichting de taak van het daglicht over en het is de basis voor het verlichtingsplan in een kamer. Deze algemene verlichting komt meestal van vaste armaturen aan het plafond of op de wand, met een schakelaar bij de deur. Met een dimmer/schakelaar kan de verlichting aan de omstandigheden aangepast worden.

Verlichting in de woonkamer

Meestal wordt een plafondarmatuur als basisverlichting gebruikt, dit kan een hangarmatuur zijn, dan wel een in- of opbouwarmatuur. Bij een laag plafond zijn de laatste twee de verstandigste keuze. Inbouwspots geven gericht licht, dus kunnen er meerdere nodig zijn voor een goed achtergrondeffect. Wandarmaturen, met hun zachte, diffuse gloed, zijn heel geschikt als basisverlichting.

Een flexibeler achtergrondverlichting krijgt u met tafel en vloerarmaturen in combinatie met armaturen die omhoog schijnen ze kunnen gemakkelijk verplaatst worden om aan veranderende behoeften te voldoen. Als de lamp zo gericht wordt dat het licht tegen het plafond of de wand weerkaatst, krijgt u het effect van indirecte achtergrond verlichting.

Plaatselijke verlichting
Achtergrondverlichting alleen kan hard zijn, maar samen met plaatselijke en doelverlichting is het een onderdeel van een flexibel systeem. Vooral plaatselijke verlichting is een onmisbare aanvulling op de algemene verlichting in een kamer, de sfeer wordt erdoor bepaald, de verschillende gedeeltes van de kamer worden erdoor afgebakend en allerlei bezigheden worden er door mogelijk gemaakt. Met een combinatie van hangarmaturen, opzij en omhoog schijnende armaturen, alsmede accentspotjes creëert u lichtvlakken die in elkaar overgaan, waardoor het vertrek veel ruimer lijkt.

De richting van het licht is ook belangrijk. U hebt armaturen nodig die rondom schijnen, maar ook meer gerichte verlichting om onderdelen te accentueren. Tafelarmaturen verspreiden bijvoorbeeld een gezellig schijnsel om zich heen bij de verschillende zitgelegenheden, waardoor het oog van punt naar punt door de kamer gaat. Ze bieden ook de meeste mogelijkheden om extra kleur en dessin aan de inrichting toe te voegen. Een eenvoudige voet van aardewerk of hout met een vrolijk gekleurde kap geeft een accentkleur; een voet van smeedijzer geeft een speciale sfeer; bewerkte voeten introduceren een nieuw patroon in de kamer.

Bijzondere plekken kunt u accentueren met spotjes, die heldere lichtbundels omhoog, naar beneden of door het vertrek werpen. Dit werkt vooral goed als het spotje zelf onzichtbaar is. Verborgen achter een houten vitrinekast of boekenschap kunnen kleine TL-buisjes ook een niet opvallende bijdrage leveren.

Spots bieden tal van mogelijkheden om te experimenteren met verschillende effecten. Als een object van bovenaf verlicht wordt, geeft dit een bijzonder effect; licht dat van onderen komt, creëert een opvallend silhouet. Er zijn allerlei soorten plafondspotjes om schilderijen en hun directe omgeving te verlichten.

Doelverlichting
Als u erin geslaagd bent de woonkamer sfeervol te verlichten, bedenk dan eens welke activiteiten er plaatsvinden en welke extra verlichting daarvoor nodig is.

Verlichting in de woonkamer 2

Om comfortabel te kunnen lezen, moet het licht van boven en van achter u op een bladzijde vallen. De beste oplossing is een tafel-armatuur naast of een staand vloerarmatuur achter de stoel. Voor meer geconcentreerd werk kan het licht van een bureau armatuur nodig zijn. Het is moeilijk het klassieke scharende bureau armatuur te evenaren als het op goede werkverlichting aankomt. Tegenwoordig zijn er bureau-armaturen in vele vormen en kleuren, alsmede in het originele zwart-wit, waardoor ze in ieder interieur zijn in te passen.

Een enkel schel lichtpunt in een kamer die verder donker is, is slecht voor de ogen – daarom moet u nooit in het donker televisie kijken. Zorg er altijd voor dat er voldoende basisverlichting is om het scherm te zien zonder uw ogen in te spannen. Daarvoor kunt u een armatuur achter het toestel plaatsen. Let er ook op dat de armaturen zo geplaatst worden dat het licht niet weerkaatst wordt in het scherm.

Praktische zaken
Als het enigszins mogelijk is, kunt u uw verlichtingsplan het best maken voordat u gaat schilderen en behangen. Het is veel beter verlichtingsrails, inbouwspots en nieuwe wandcontactdozen te plaatsen, voordat u de laatste afwerking aanbrengt. Ook kunt u vloer en tafelarmaturen aansluiten op één schakelaar bij de deur, dat is wel zo handig.

  • Maak een plan

Meet de woonkamer op en teken een plattegrond op schaal, waarop u de vaste onderdelen, zoals ramen, haarden en ingebouwde schappen, aangeeft. Markeer ook de plaats van bestaande aansluitpunten. Schets vervolgens waar u de meubels wilt plaatsen, vergeet daarbij niet de televisie en geluidsinstallatie. Bekijk op basis van deze plattegrond of er genoeg wandcontactdozen zijn voor uw behoeften en waar eventuele inbouwverlichting moeten komen.

  • De kosten

Laagspanningssystemen waarvoor aparte transformatoren nodig zijn en design armaturen zijn vaak duurder. Armaturen in klassieke stijlen in neutrale kleuren overleven vaak alle interieur-veranderingen en zijn economisch verantwoord. Voor een verlichtingssysteem waarbij de bedrading moet worden aangepast, moet u rekening houden met de onkosten voor een vakman en van eventueel opnieuw schilderen en behangen na de werkzaamheden.

  • Dimmers

Een dimschakelaar monteren is tamelijk eenvoudig en de verlichtingsmogelijkheden worden er drastisch door vergroot. U moet er wel op letten dat de maximaal toegestane wattage van de dimschakelaar niet overschreden wordt.

    • Veiligheid
  • Als u twijfelt of iets wel veilig kan, roep dan de hulp in van een erkende elektricien; bedrading aanleggen is specialistenwerk.