Neem de tijd om de gordijnen te kiezen die het best bij uw huis passen met de juiste keuze verfraait u niet alleen de ramen, maar kunt u tegelijkertijd een alledaagse kamer tot iets speciaals maken.

Gordijnen

AIs u gordijnen uitkiest, zult u merken dat er bijna geen eind komt aan opwindende mogelijkheden waar het stijl en stof betreft. Als er zoveel alternatieven zijn, kan men het best systematisch te werk gaan om tot een geslaagd resultaat te komen. Bekijk de stijl, de vorm en de afmetingen van het raam en bedenk wat u met de gordijnen wilt. Hoeven ze alleen maar decoratief te zijn of moeten ze ook tocht tegenhouden? Moeten ze zover mogelijk opengetrokken kunnen worden om zoveel mogelijk licht binnen te laten en als omlijsting voor het uitzicht tc dienen, of kan de buitenwereld beter verborgen blijven? Als privacy en isolatie niet belangrijk zijn, dan kunt u misschien een mooie lap stof over een roede draperen eenvoudig en smaakvol als de gordijnen niet dicht hoeven.

Denk ook na over de kamer de afmetingen en het gebruik, en de rest van de stoffering. Moeten de gordijnen een blikvanger worden, of moeten ze een ingehouden elegantie uitstralen? Hoewel gevoerde gordijnen mooi hangen en beter isoleren dan ongevoerde, kunnen gemakkelijk te wassen ongevoerde gordijnen praktischer zijn in een speelkamer of keuken.

Als u uw gedachten op een rijtje heeft gezet, kunt u de controlelijst doornemen als hulp bij het bepalen van de stijl die bij uw ideeën past.

De stijl bepalen
Bij het kiezen van gordijnen is het een goed idee om de dingen op een rijtje te zetten door de verschillende elementen van elkaar te scheiden. Hieronder vindt u een korte lijst met vragen die u zichzelf kunt stellen; kijk ze door en lees dan verder om mogelijke oplossingen te vinden en een nadere beschrijving van de effecten die u wilt creëren.

 • Welke lengte?
 • Aan een roede of een rail?
 • Welk plooiband?
 • Met of zonder val, kap of draperieën?
 • Recht hangend of met embrasses?
 • Gevoerd of ongevoerd?
 • In combinatie met vitrage of jaloezieën?

Gordijnen 1

Welke lengte?
Gordijnen tot op de vensterbank doen het goed in vertrekken in de plattelandstijl met terugliggende ramen, of bij horizontale ramen in moderne huizen. De gordijnen mogen de vensterbank nauwelijks aanraken.

Gordijnen tot onder de vensterbank kunnen er slordig uitzien als ze open geschoven zijn gebruik embrasses om ze sierlijk opzij te houden. Als er een radiator onder het raam is, moet het gordijn er net boven vallen.

Gordijnen tot op de vloer staan het best bij schuiframen, in erkers, bij openslaande deuren en bij vensters met een weids uitzicht. De gordijnen moeten de vloer bijna raken, zonder zichtbare tussenruimte. Als in de buurt van de gordijnen niet gelopen wordt, kunnen ze in gedrapeerde plooien op de vloer gelegd worden.

Halve gordijntjes voorkomen inkijk, terwijl het licht door de bovenste helft van het raam naar binnen kan vallen.

Roede of rail?
Roeden zijn een decoratieve en veelzijdige manier om gordijnen op te hangen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Koperen of metalen roeden voor een gedinstingeerde sfeer.
 • Houten of plastic roeden voor een informele stijl.
 • Smalle, onopvallende roeden voor korte, gezellige gordijnen.
 • Forse roeden voor lange, rechte banen en om het gewicht te dragen van zware gordijnen die tot op de grond hangen. Gordijnen kunnen op verschillende manieren aan de roeden bevestigd worden. Ze kunnen vorm krijgen met plooiband en dan aan ringen opgehangen worden. Ze kunnen met lussen aan de roede bevestigd worden of met een brede zoom, waar de roede doorheen geschoven wordt, het gordijn kan dan niet opengeschoven worden. U kunt een spectaculair effect bereiken als u stof ruim over de roede drapeert of met een gordijn val.

Rails hebben een gestroomlijnd effect dat vaak goed bij een modern ingerichte kamer past. De meeste rails zijn eerder functioneel dan stijlvol, maar er zijn ook decoratieve types verkrijgbaar. De gordijnen worden met haken bevestigd aan runners die moeiteloos over de rail glijden. Ook met rails zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Speciale lichtgewicht rails van plastic of aluminium kunnen gebogen worden, zodat ze in erkers en bij ronde ramen passen.
 • Er zijn stalen rails voor zeer zware gordijnen.
 • Met dubbele rails wordt het ophangen van twee gordijnen of een gordijn en een val een fluitje van een cent.

Het gordijn kan op veel verschillende manieren geplooid of gerimpeld worden, de keuze is bepalend voor de uiteindelijke stijl van de raambekleding. Gewoonlijk wordt de rail bedekt door het hoofdje van het gordijn; als er geen gordijnkap of val is, kan het gordijn beter niet opengetrokken worden, maar opzij gehouden met embrasses, zodat de rail onzichtbaar blijft.

Gordijnen 2

Welke plooiband?
Het type plooiband bepaalt de manier waarop een gordijn of val geplooid wordt. Dit kan variëren van eenvoudig rimpelhand tot gecompliceerde gesmokte of geplooide vormen. Behalve rimpelhand is er o.a. plooiband voor enkelvoudige, drievoudige, kokervormige en platte plooien.

Overtrekken zijn de eenvoudigste manier om een gordijn op te hangen. Bovenin het gordijn wordt een zoom gestikt waarna het gordijn op de roede wordt opgenomen. De breedte kan variëren van slechts 2,5 cm tot een zoom waar een brede lijst in past. De zoom kan met of zonder hoofdje gestikt worden, dat boven de roede uitsteekt als een gerimpeld randje.

Lichte, korte gordijnen kunnen ook met een zoompje aan een spiraaltje opgehangen worden een ideale oplossing voor vitrage bij een klein raam of in een nis.

Gordijnval of kap?
Een kap of val camoufleert de gordijnrail en de bovenkant van de gordijnen en vormt een creatieve afwerking van het raam. Door zijn hoogte en breedte kan een kap of val gebruikt worden om de verhoudingen van een raam te verbeteren, het kan groter of ondieper lijken.

Een gordijnval is een brede sierstrook die voor een gordijn gehangen wordt, waardoor een verzorgde, aangename indruk ontstaat. Afhankelijk van het type plooi en afwerkrand is een val geschikt voor de meeste kamers. Een val kan recht of gewelfd zijn en afgewerkt worden met band of franje.

Bij een gordijnkap is de stof verstevigd met extra stof of over een houten vorm gespannen. Een kap kan recht zijn of een decoratief gevormde rand hebben. Deze kan worden afgewerkt met koord, band of franje.

Draperieen
Draperieën geven het raam een spectaculair effect. Een guirlande is een gedrapeerde stof die voor het gordijn hangt. Gedrapeerde banen zijn sierlijke lengten stof die het raam aan beide zijden omlijsten. In de gedistingeerde uitvoering worden de draperieën aan een kap bevestigd, maar de stof kan ook ongedwongen over een roede gehangen worden en de enige versiering voor het raam vormen. Hoewel de gedistingeerde guirlande het best past bij hoge ramen, samen met lange gordijnen, kunnen ze het in afgeslankte vorm ook goed doen bij kleinere ramen.

Gordijnen 3

Recht hangend of met embrasses?
Recht naar beneden hangende gordijnen passen goed bij een bijzonder klein raam of als u een eenvoudige stijl wenst, zoals in de platte landstijl of in een babykamer. Een recht gordijn kan er gesoigneerd uitzicn, maar met embrasses schept u een meer decoratieve en elegante sfeer.

Embrasses die niet genaaid hoeven worden, kunt u maken van dik koord met een zware kwast of u kunt de gordijnen opzij houden met metalen gordijnbanden of haken.

Voering
Voering verhoogt de isolatie, beschermt de gordijnstof tegen de zon en voorkomt vaal worden. Met voering hangen de gordijnen mooier. Contrasterende voering, gedessineerd of in een bijpassende kleur, maakt de gordijnen interessanter. Er is ook speciale voering van verduisterings of thermische stof.

Met een zachte vulling tussen de gordijnstof en de voering hangen de gordijnen prachtig en isoleren ze nog veel beter.

Vitrage en jaloezieen of rolgordijnen
Voor problematische ramen, in erkers of ongewoon gevormd, kan een extra jaloezie of rolgordijn of aparte vitrage de oplossing zijn.

Een jaloezie of rolgordijn kan ook gebruikt worden voor ramen waarbij ’s avonds de gordijnen dicht kunnen, maar die overdag op een andere manier bescherming tegen teveel zonlicht of nieuwsgierige blikken nodig hebben. Ze kunnen zo gekozen worden dat ze bij de gordijnen passen.

Vitrage is een andere mogelijkheid voor ramen waar het uitzicht beperkt moet worden of om overdag privacy te hebben terwijl het licht van buiten er doorheen schijnt.