Hebben jullie een nieuwe woning gekocht, maar moet hier nog wel het één en ander aan gebeuren om het echt jullie huis te maken? Dan is het tijd om te gaan klussen. Ook als de woning nagenoeg instap klaar is, zijn er altijd nog wel dingen die je aandacht nodig hebben. Denk aan een kleurtje op de muur, een ombouw om de radiator of de keukenkasten een andere uitstraling geven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schilderijen, lampen en spiegels die opgehangen moeten worden.

Inventariseer wat nodig is

De belangrijkste eerste stap is dat je gaat inventariseren wat er allemaal moet gebeuren. Zo heb je niet alleen een handig overzicht voor jezelf, maar weet je ook direct wat je allemaal nog in huis moet halen om de klussen af te maken. Het is dan ook het beste om eerst een lijstje te maken met alle klussen die in huis gedaan moeten worden, en vervolgens een lijstje dat je mee kunt nemen naar de bouwmarkt. Zo voorkom je dat je uiteindelijk toch iets niet in huis hebt, waardoor je weer naar de winkel toe moet.

Zorg voor het juiste gereedschap voor de klussen

Niets is zo vervelend als er tijdens een klus achter komen dat je bepaald gereedschap toch niet in huis hebt. Kijk daarom ook altijd je gereedschapskist na voordat je naar de bouwmarkt gaat. Alle gereedschappen die ontbreken, kun je dan direct meenemen. Wil je bijvoorbeeld lampen aan het plafond ophangen of een kast vastzetten tegen de muur? Dan zijn boormachines hier het juiste gereedschap voor. Ga je de deuren en kozijnen verven? Zorg er dan voor dat je niet alleen afplaktape en verfrollers hebt, maar ook een dunne kwast, een stanleymes en een bak waar je de verf in kunt doen.

Bescherm eventuele meubels

Heb je al wat meubels staan? Zorg er dan zeker voor dat je deze goed beschermd, bijvoorbeeld met plastic zeilen. Ook wanneer je gaat schilderen doe je er goed aan de vloer af te plakken met zeil, en als je de keukenkastjes in de lak gaat zetten bedek je ook het aanrecht hier mee. Zo voorkom je dat er verfspetters op je meubilair terechtkomt, en je vervolgens ook weer nieuwe meubels aan moet schaffen. Ga je boren? Zorg er dan voor dat je een stofzuiger bij de hand hebt, of dat iemand deze voor je vast kan houden. Door de slang van de stofzuiger onder de boor te houden zuigt deze namelijk direct alle stof op. Dit voorkomt dat je hele huis straks onder de bouwstof ligt, en jij nog weken na het klussen elke dag bouwstof tegenkomt.