Enkelvoudige dahlia’s hebben een enkele krans van ronde bloemblaadjes rond een heldergeel hart. De handel maakt vaak onderscheid tussen drie groepen:

  • Dwerg-mignon-dahlia’s, ook wel Top-Mix genoemd, zijn met 20-40 cm hoogte de kleinste onder de dahlia’s. Ze bloeien rijk, in krachtige kleuren en vormen compacte, kleine, dichte struikjes. Meestal worden ze als mengsel aangeboden. Er zijn echter ook afzonderlijke rassen verkrijgbaar.
  • Mignon-dahlia’s worden 30-60 cm hoog. De bloemen lijken op die van de dwerg-mignon-dahlia’s maar zijn met een diameter van 5-10 cm iets groter. Ook deze zijn als mengsel of als afzonderlijke rassen verkrijgbaar. Er zijn kweekvormen met eenkleurige bloemblaadjes en ook meerkleurige rassen, die een zeer levendige indruk maken. ‘Cupido’ bijvoorbeeld bloeit wit met een violetrode ring om het gele hart, ‘Sunshine’ is heldergeel met een brede, rode cirkel om het roodgele midden.
  • Hoge, enkelvoudige dahlia’s komen relatief weinig voor. Hun bloemen kunnen een doorsnee van 12 cm halen, zoals bijvoorbeeld de witte ‘Schneekönigin’ of de scharlakenrode ‘Feuerrad’ met roodgroene bladeren. Deze twee worden ongeveer 1 m hoog.