U kunt kiezen uit een flink aantal verschillende soorten en rassen tijm. Globaal kan er onderscheid worden gemaakt tussen rechtopgroeiende halfstruikjes en kruipende struikjes.

Tot de rechtopgroeiende soorten behoort ook de echte tijm (Thymus vulgare) en alle daaruit ontwikkelde rassen. De planten passen niet alleen voortreffelijk in de kruidentuin, maar ze zijn ook geschikt als randbeplanting voor bijvoorbeeld tuinpaden of trapjes. De kruipende soorten zijn populair als geurende bodembedekkers en zelfs als vervanging van gras. Ze gedijen ook goed in rotstuinen,op muurtjes die verhoogd staande bomen ondersteunen en in bakken en kuipen. Ze kunnen ook als keukenkruid worden gebruikt, maar het aroma is wat milder dan dat van de echte tijm.

Tijmplanten verspreiden hun geur als de bladeren worden aangeraakt Zet de planten daarom in potten bij de achterdeur of de terrasdeur, waar ze bij het langslopen lichtjes worden geraakt. Ze staan dan ook handig in de buurt voor gebruik in de keuken. Potplanten kunt u beter in huis laten overwinteren. Zet ze op een lichte, koele plaats.

Tijm Eigenschappen

   
  Oogstperiode:Het hele jaar
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Eetbare delen
  Standplaats:Zon
  Grond:Los, Doorlatend, Kruimelig
  Hoogte tot:50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:Thymus


Recht opgroeiende tijm:

 • Echte tijm: Thymus vulgaris; witte tot bleekviolette bloemen; klassiek keukenkruid; 20-40 cm.
 • Citroentijm: Thymus x citriodorus; lichtroze tot bleekviolette bloemen; citroenachtige geur; 20-30 cm.
 • Grijsbladige citroentijm: Thymus x citriodorus ‘Silver Queen’ lavendelkleurige bloemen; zilverachtig geaderde, grijze bladeren; 15-20 cm.
 • Geelbladige citroentijm: Thymus x citriodorus ‘Aureus’ of ‘Golden Dwarf’ lichtroze bloemen; geelbonte bladeren; 15-20 cm.

Kruipende tijm:

 • Wilde tijm: Thymus serpyllum; donkerroze of karmijnrode bloemen; lichtgroene bladeren; 5-15 cm.
 • Thymus herbabarona: Thymus herbabarona; roze tot roodviolette bloemen; kleine J bladeren; sterke karwijgeur; 15 cm.
 • Thymus doerfleri: Thymus doerfleri; roze bloemen; aan de boven- en onderkant grijswit behaarde bladeren; 5-10 cm.
 • Wollige kruiptijm: Thymus praecox ssp. arcticus; bleekroze bloemen; witviltig behaarde bladeren; zachte geur; 5 cm.
 • Thymus villosus: Thymus villosus; bleekroze bloemen; behaarde bladeren; bolvormige, zachte pollen; 10-15 cm.

Tip: Verhoute scheuten van oudere planten kunnen bij strenge vorst gemakkelijk bevriezen. Snoei de planten regelmatig en verwijder oude, kale en zwakke scheuten.

Als de bladeren van uw tijm-planten bruin worden, kan een schimmelaantasting de oorzaak zijn. Het ontstaan van schimmelziekten wordt bevorderd door een gebrek aan zon en luchtcirculatie. Snij aangetaste scheuten weg, zodat licht en lucht ook het midden van de planten kunnen bereiken. Geef geen mest en maar weinig water.

Voordelig: In de late zomer kunt u tijm door stekken vermeerderen. Snij daarvoor gezonde scheuten met vier tot zes bladeren en zet deze in potten met een mengsel van aarde en zand. Zet ze op een zonnige vensterbank. De stekken wortelen spoedig, zodat u de hele winter over verse tijm beschikt.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Na half mei mag voorgekweekte jonge tijm buiten worden geplant. Overwinterde planten wat terugsnoeien. Wilt u tijm drogen, snij dan kort voor de bloei takjes af en hang deze op een droge, beschaduwde plaats op. Voor dagelijks gebruik kunt u blaadjes en takjes, ook met bloemen, snijden. Als u niet regelmatig oogst, topt u tot augustus zo nu en dan scheuten. Na augustus kunt u beter niet meer snijden. Strooi compost rond de planten. In koude gebieden de plant met takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop stevige, rijk vertakte en compact groeiende planten in afzonderlijke potten van ten minste 7,5 cm doorsnee. Koop nooit langgerekte planten met dunne scheuten of planten met bruine en verdroogde bladeren. De eetbare bloemen kunt u gebruiken als decoratie voor schalen en schotels. Ze hebben hetzelfde aroma als de bladeren, maar ze smaken wat milder. Vochtige grond moet u verbeteren met een drainagelaag van zand. Volle zon. Tijm gedijt het beste op een warme en droge standplaats. In de halfschaduw zijn de planten gevoelig voor ziekten. Losse, doorlatende grond. Tijm is gevoelig voor wortelrot. De planten verkiezen arme grond. Planten met een verwelkt uiterlijk en rotte stengels lijden waarschijnlijk aan wortelrot. Deze ziekte ontstaat als het water na hevige regenbuien niet weg kan lopen en rond de wortels blijft staan. Zorg voor een deugdelijke drainage. Vernietig aangetaste delen van de planten.