Maagdenpalm heeft verhoutende scheuten met glanzend groene, leerachtige bladeren. Zij breidt zich uit door uitlopers en vormt al snel altijdgroene bladertapijten. Vanaf april gaan de bloemen open met vijf schotelvormig gespreide blaadjes.Alle delen van de plant zijn giftig.

De kleine maagdenpalm (Vinca minor) wordt 10 tot 20 cm hoog. Deze soort komt in het wild voor in het bos en bloeit lichtblauw. Naast de wilde vorm zijn er veel aantrekkelijke rassen voor in de tuin, zoals de grootbloemige ‘Bowles Variety’, de gevulde ‘Plena’ en de dicht bebladerde ‘GrünerTeppich’. Bijzonder opvallend zijn ‘Alba’ en ‘Gertrude Jekyll’ met veel kleine, witte bloemen. Het ras ‘Atropurpurea’ heeft rode bloemen en ‘Multiplex’ trekt de aandacht met purperrode, gevulde bloemen.

De grote maagdenpalm (Vinca major) bloeit lichtblauw en onderscheidt zich vooral doordat hij hoger wordt (20 tot 30 cm) dan zijn kleinere soortgenoot en door zijn wat grotere bloemen en bladeren. De rassen ‘Reticulata’ en ‘Variegata’ vallen op door hun geel en wit getekende bladeren.

Maagdenpalm Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      April, Mei

    Bijzonderheden:

      Giftig, Bodembedekker, Altijd groen

    Standplaats:

      Halfschaduw, Schaduw

    Grond:

      Los, Humusrijk

    Hoogte tot:

      30 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Vinca minor, Vinca major

    De standplaats van de Maagdenpalm

    Maagdenpalm breidt zich uit door middel van lange uitlopers. Het is een uitstekende bodembedekker in de halfschaduw of schaduw, onder bomen en struiken, langs muren en aan de rand van het bos. De kleine maagdenpalm geeft de voorkeur aan koele, vochtige plaatsen en moet in droge zomerperiodes regelmatig water krijgen. De grote maagdenpalm, die afkomstig is uit Zuid-Europa, verdraagt daarentegen ook wat drogere en warmere plekjes aan de bosrand. Om goed te gedijen hebben beide soorten losse, humusrijke grond nodig.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Gunstige plant tijd: maart en april. Verwijder rijshout van ingewortelde planten. Een goed tijdstip voor het delen van oude pollen of het verwijderen van uitlopers met wortels. Geef bij droogte regelmatig water. Dek de grond af met een dunne laag compost of loof, zodat het vocht beter in de grond blijft. Alternatieve plant tijd. Beste tijd voor vermeerderen door stekken. Haal 5 cm lange scheuten van de plant en zet ze in vochtig zand. In het voorjaar hebben zich dan wortels ontwikkeld. Dek de grote maagdenpalm af met rijshout.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop maagdenpalm in potten in het voor- of najaar. Kies compacte planten met gezonde bladeren en wortels. Koop nooit te kleine planten of planten met weinig wortels, omdat deze langzaam inwortelen. Dek de grote maagdenpalm op open plekken ’s winters af met rijshout. De plant is namelijk gevoelig voor vorst. De soorten met wit bonte scheuten passen bijzonder goed in boeketten en kransen. Halfschaduw tot schaduw. Maagdenpalm is gevoelig voor felle zon en hitte en heeft minimaal halfschaduw nodig. Humusrijke, losse grond. Maagdenpalm gedijt het beste in humusrijke, goed doorlatende grond. Vooral de kleine maagdenpalm heeft vaak last van bladvlekken, veroorzaakt door een virus. De bladeren worden geel gestreept, de scheuten blijven kort en de bloemen heel klein. Omdat virussen niet bestreden kunnen worden, moeten zieke planten worden verwijderd en vernietigd.