Keuken inrichten? Alles over de oven, fornuis, grill, kookplaat. Een goed ingerichte keuken is van het grootste belang voor een soepel lopend huishouden. De oven en de kookplaat spelen een hoofdrol als uw beste medewerkers in een dagelijks terugkerend gebeuren.

Er is een enorme keuze aan ovens en kookplaten op de markt, uiteenlopend van eenvoudige, betaalbare vrijstaande fornuizen tot het nieuwste op het gebied van high-tech elektronica. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van uw levensstijl, de grootte van uw keuken en van uw budget.

Als u een oud fornuis wilt vervangen, hebt u misschien geen andere keuze dan een vrijstaand model dat in de bestaande keuken past. Voor een nieuwe of een vernieuwde keuken kunt u kiezen tussen vrijstaande of ingebouwde apparatuur. U kunt de oven en de kookplaat op verschillende plaatsen situeren en zelfs voor verschillende energiebronnen kiezen.

Vrijstaande gas en elektrische fornuizen zijn verkrijgbaar met een of twee ovens. In modellen met twee ovens zit de grill meestal in de kleinste oven. In modellen met één oven zit de grill tegen de bovenwand. Vrijstaande fornuizen hebben een keramische kookplaat of metalen verhittingselementen. Traditionele vrijstaande elektrische fornuizen met een grill op ooghoogte zijn nogal schaars, hoewel modellen op gas nog steeds volop verkrijgbaar zijn.

De nieuwste vrijstaande modellen worden inschuif of inbouwmodellen genoemd. Ze zijn ontworpen om aan te sluiten bij de kastjes op plint en werkblad hoogte en geven een gestroomlijnd inbouweffect.

Inbouw gas en elektrische ovens zijn ontworpen om ingebouwd te worden in een element dat past bij de keukenkastjes. De oven en de kookplaat worden apart van elkaar verkocht en de oven kan ingebouwd worden onder het werkblad of op ooghoogte in een hoog element. Er zijn enkele of dubbele inbouwovens. Moet u een elektrische of een gasoven kopen? Als u een vrijstaand fornuis koopt, moet u voor het een of voor het ander kiezen. Maar als u voor inbouw kiest, kunt u ze ook combineren in de populaire en gemakkelijke combinatie van elektrische oven met gaskookplaat.

Elektrische ovens

Er is tegenwoordig een enorme keuze aan vrijstaande en inbouw elektrische ovens, die overal verkrijgbaar zijn tegen prijzen die in de meeste budgetten passen.

Statische ovens

Een statische elektrische oven werkt alleen via stralingswarmte en is gewoonlijk bovenin warmer dan onderin.

Heteluchtovens

In deze ovens is het verhittingselement aangebracht rond een ventilator, die lucht in de oven blaast. Dit proces verhit de lucht en laat die circuleren, waardoor de oven gelijkmatig verhit wordt. Het is een zuinige manier van koken, want het verkort de kooktijd met ongeveer 10 minuten per uur en de temperatuur kan iets lager zijn dan normaal.

Multifunctionele ovens

Een multifunctionele elektrische oven is het meest flexibele kooktoestel dat u kunt kopen. Multifunctionele ovens kunnen ingebouwd of vrijstaand zijn.

Ze bieden verschillende bakmethodes zoals:

 • Ventilator zonder verwarming voor snel ontdooien
 • Ventilator met hete lucht voor een gelijkmatige temperatuur
 • Ventilator met grill voor het effect van geroosterd vlees
 • Ventilator met verhitting aan boven en onderkant voor hartige taarten, pasteien en gegratineerde schotels, zodat het niet nodig is om pasteibodems vooraf te bakken
 • Ventilator met verhitting van enkel de boven of de onderkant
 • Automatische stoofstand voor het langzaam smoren
 • Automatisch braden waarbij de oven de braadtijd berekent aan de hand van het gewicht van het braadstuk. Sommige modellen kunnen het vlees aan het einde van de braadtijd op een lagere temperatuur warm houden totdat het geserveerd wordt.
 • Grill over de hele of over de halve breedte
 • (Statische) stralingsverhitting
 • Magnetron die op zichzelf kan functioneren of in combinatie met andere functies om de kooktijd te verkorten
 • Stoom die komt uit een hervulbaar reservoir achter in de oven. U kunt koken met alleen stoom, wat geschikt is voor verfijnde gerechten zoals vis of groente, of met stoom en hete lucht, wat zorgt voor sappige, prachtig bruine braadstukken

Elektrische kookplaten

Dichte verhittingselementen

Deze massief metalen platen worden langzaam heet en koelen langzaam af. De meeste kookplaten hebben één snel, extra krachtig element, dat snel opwarmt, twee elementen die iets minder hoge temperaturen bereiken en een kleiner element voor sudderen. Duurdere kookplaten kunnen ook een element met thermostaatregeling hebben, dat op een gewenste temperatuur ingesteld kan worden. Ze vallen in de lagere prijsklasse.

Ringen met stralingswarmte

Deze verhittingselementen met metalen spiraalringen zijn tegenwoordig alleen te verkrijgen op goedkopere vrijstaande elektrische fornuizen. Hoewel ze snel warm worden, duurt het een tijdje voor ze afkoelen en dat is echt een nadeel als u kleine kinderen hebt. Vloeistoffen vallen door het element heen op de afdruipplaat eronder, wat het schoonmaken lastiger maakt.

Keramische kookplaat

Warmte uitstralende elementen zijn gemonteerd onder een plaat van hitte doorlatend glaskeramisch materiaal. Deze elementen warmen langzaam op en koelen langzaam af. Ze vallen in de midden tot hoge prijsklasse.

Halogeen kookplaat

Een glaskeramische plaat bedekt halogeenelementen die snel opwarmen en afkoelen. Keramische kookplaten die halogeen en stralingselementen combineren zijn ook te koop. Ze vallen in de dure prijsklasse.

Inductie

De kookplaat wordt verhit als het oppervlak in contact komt met een pan van magnetisch materiaal. Als de pan wordt weggenomen, verdwijnt de hitte. Ze horen wat prijs betreft tot de luxe apparatuur.

Gasfornuizen

Er zijn drie verschillende verhittingsmethode.

Directe verhitting

De oven is aan de bovenkant heter dan aan de onderkant, zodat u schotels die verschillende temperaturen nodig hebben, tegelijkertijd klaar kunt maken. In een oven met directe warmte ziet u de vlammen aan de achterkant. Deze ovens vallen in de goedkopere prijsklasse.

Indirecte verhitting

De branders zijn verborgen onder de bodemplaat van de oven, daardoor is de hitte onderin het grootst. Dit type valt in de middelste prijsklasse.

Gasovens met ventilator

Gasovens met ventilator zijn het nieuwste type op de markt en hun werking berust op hetzelfde principe als die van elektrische heteluchtovens. De kortere kooktijd en lagere temperaturen maken het een energiezuinige manier van koken.

Gas-combi

Een heteluchtoven op gas wordt gecombineerd met een magnetron om de kooktijd te versnellen. Deze ovens zijn duur, maar veelzijdig.

Gaskookplaten

Gaskookplaten hebben het grote voordeel dat ze gemakkelijk beheersbaar zijn, want u kunt de warmte onmiddellijk verhogen of verlagen. Er komen steeds beter gestroomlijnde modellen gaskookplaten, op de markt.

Een standaard gaskookplaat heeft twee krachtige branders, een middelgrote en een kleine sudder brander. Er zijn ook modellen met zes branders te koop. Als u graag roerbakt, dan is een wokbrander bijzonder nuttig.

Moderne gaskookplaten hebben elektronische ontsteking, wat betekent dat u geen speciale aansteker of lucifers nodig hebt. Sommige vrijstaande gasfornuizen hebben een kookplaat met deksel van gehard glas, zodat u meer werkblad hebt wanneer u het sluit. Ga na of dit type kookplaat een veiligheidsklep heeft die de gastoevoer afsluit als u per ongeluk het deksel sluit wanneer er nog een brander aanstaat.

Welke grill?

Elektrische grills

In een vrijstaande oven zit de grill in een aparte kleine ruimte, die u ook als tweede oven kunt gebruiken. In inbouwovens zit de grill in de bovenwand van de oven, wat een nadeel kan zijn als u maar één oven hebt, want dan kunt u niet tegelijkertijd grillen en braden of bakken. Elektrische grills hebben keuzemogelijkheden: u kunt ervoor kiezen om het hele of slechts het halve element te laten branden. In inbouwovens kunt u alleen grillen met het deurtje gedeeltelijk open. Het is altijd verstandig om deze details te controleren voordat u een oven koopt.

Gas grills

Deze hebben gewoonlijk kortere kooktijden dan elektrische grills. Ze bevinden zich vaak in een aparte ruimte of in de bovenwand van de oven. Een gewone gas grill verhit een of twee metalen elementen. In een grill met oppervlakte verbranding komen gas en lucht door een geperforeerde metalen plaat en verwarmen de hele ruimte met een gelijkmatige verdeling van temperatuur bij elke stand. Sommige inbouw gasovens zijn voorzien van een keramische gasgrill. De branders zijn bedekt met een glaskeramische plaat die het mogelijk maakt om op hoge temperaturen te grillen zonder het risico van vet dat in open vuur spat.

Keukenfornuizen

Als u voldoende ruimte hebt en een authentieke boerderijsfeer wilt creëren, is een keukenfornuis een aanlokkelijke mogelijkheid.

Keukenfornuizen kunnen werken op vaste brandstoffen, gas, olie of elektriciteit in de goedkopere uren en zijn ontworpen om voortdurend heet en klaar voor gebruik te zijn. Het eenvoudigste type heeft een hoofdoven voor bakken en braden, een minder warme sudderoven en twee verhittingsplaten met deksels. De grotere, duurdere modellen hebben vier ovens. U kunt er ook een boiler bij nemen
voor de warmwatervoorziening en voor cv-radiatoren.

Fornuizen zijn de laatste jaren geperfectioneerd en de moderne modellen die op gas of olie werken, zijn gemakkelijker in het gebruik dan hun voorgangers die vaste brandstof verbruikten.

Een fornuis, zelfs als het gemoderniseerd is, is echter een dure investering en niet echt een verstandige keuze, tenzij u iedere dag twee of drie warme maaltijden kookt en werkelijk kunt profiteren van de ovens en kookplaten die altijd voor gebruik gereed zijn.