Een nieuwe eettafel en stoelen kiezen is een belangrijke keuze, want het gaat vaak veel langer mee dan de andere meubels in huis; een bank en fauteuils vertonen al gauw tekenen van slijtage tengevolge van een turbulent gezinsleven, maar een stevige tafel en stoelen kunnen er na jarenlang gebruik nog goed uitzien. Daarom is het een goed idee om te bestuderen wat er te koop is en zorgvuldig te overdenken wat u wilt voordat u uw eetkamermeubilair koopt.

In iedere toonzaal vindt u een keur aan sterke, eigentijdse en vakkundig gemaakte meubels voor de eetkamer, passend bij iedere smaak en bij elk budget. Van elegante klassieke replica’s tot stoere boerenmeubels en modern staal en glas. Voor een beperkte ruimte zijn inklapbare of uitschuifbare tafels een goede keuze en bovendien is er dan extra plaats voor gasten; later komen we hierop terug.

Een traditioneel tintje

Het traditionele eetkamermeubilair dat bestaat uit stijlmeubelen van massief of gefineerd hout is zeer geschikt voor chique diners. Bedenk tevoren goed hoe veelzijdig uw eetkamermeubilair moet worden. Meestal moet het voldoende stevig zijn om veel verschillende taken te vervullen. In de loop van de dag kan de tafel dienst doen als speeltafel waarop de kinderen met verf kunnen werken, als bureau voor het huiswerk en als werkblad voor een naaimachine, terwijl de tafel uiteraard ook bedoeld is om met het hele gezin gezellig aan te ontbijten, te lunchen en thee te drinken. En dan moet die tafel ook nog voldoende flexibel zijn voor de meer uitgebreide avondmaaltijden.

Houd dit multi-functionele aspect voor ogen als u op zoek gaat naar eetkamermeubelen en denk eraan dat u een stevig tafelblad van massief hout makkelijker met een mooi tafellaken kunt bedekken als u een dineetje geeft, dan dat u kwetsbaar fineer kunt beschermen tegen het intensieve gebruik van alledag.

Als u toch een tafel aanschaft die bescherming behoeft, koop dan een speciaal dik en zacht
molton onderlaken waarop u voor dagelijks gebruik een plastic tafelkleed of een gemakkelijk te wassen stoffen kleed kunt leggen. Deze beschermende laag is gemakkelijk te verwijderen bij formele gelegenheden en u kunt zonodig placemats gebruiken.

Tegenwoordig is de meeste bekleding van eetkamerstoelen vlekwerend. Voor extra bescherming van stoelen met stoffen zittingen en rugleuningen kunt u gebruik maken van de huidige trend en losse stoelhoezen nemen of u kunt zelf hoezen maken die over de zittingen getrokken kunnen worden.

De moderne sfeer

Het kenmerk van een moderne eetkamer is eenvoud. Gelukkig zijn er meer dan voldoende strakgevormde tafels en stoelen te koop. De favoriete materialen voor een eigentijdse eetkamer zijn glas, chroom en staal, maar er zijn veel meer mogelijkheden, als de vormgeving maar strak is.

Laminaat of lakwerk, dat gemakkelijk afgenomen kan worden en tegen een stootje kan, is een praktische keuze; zeker als de tafel gebruikt wordt door jonge kinderen of als hij multi-functioneel moet zijn en bijvoorbeeld ook dienst moet doen als naaitafel of bureau. Een moderne, stijlvolle tafel kan het best onbedekt blijven, maar een meer traditionele tafel kan een spectaculair nieuw imago krijgen met een opvallend tafelkleed.

Een nieuwe eettafel en stoelen kiezen 2

Het is wel belangrijk dat u erop let dat modern eetkamermeubilair ook comfortabel en praktisch is: een tafel met glazen blad lijkt ineens heel wat minder aantrekkelijk als u er voortdurend vingerafdrukken af moet poetsen. Stoelen van gegoten ijzer zien er prachtig uit in een moderne kamer, maar ze zijn vaak heel zwaar en moeilijk te verschuiven.

De landelijke stijl

Als u voor de landelijke stijl kiest, wilt u een gezellige, huiselijke inrichting en dan maakt het niet uit of de eethoek in de keuken staat, in de huiskamer of in een aparte eetkamer. Hout is het enige materiaal dat in de stijl past en met het soort hout en het type tafel dat u kiest, bepaalt u de sfeer van het vertrek.

Voor een boerderij-achtige eetkeuken heeft geschuurd grenen of de rustieke ruigheid van hout de juiste uitstraling. Voor ongedwongen maaltijden is eenvoud de beste keuze. Kies een grenen of beuken tafel met tamelijk eenvoudige stoelen van massief hout of riet. Voor een echte eetkamer zult u mogelijk iets luxueuzere willen. Grenen is dan nog steeds heel geschikt als u kiest voor een lichte, elegante vormgeving met geriefelijke, gestoffeerde stoelen erbij.