Culinair kookeiland, trefpunt of middelpunt van het gezinsleven; de tegenwoordige keuken heeft vele gezichten. Bedenk bij het plannen van de inrichting daarom goed welke functies uw keuken moet vervullen. Want de keuken en zijn functie is afhankelijk van uw manier van leven.

De keuken als werkplek

Wie met gedrevenheid en perfectie kookt, zal vooral letten op de praktische aspecten. Voor kokkin en kok is de keuken in de eerste plaats een werkplek, die zo functioneel mogelijk moet zijn. Dat betekent dat fornuis, aanrecht, koelkast en dergelijke zo staan dat je overal snel en makkelijk bij kunt. Een ergonomische, dus in de eerste plaats een zo praktisch mogelijke inrichting, vooral wat betreft de werk- en inbouwhoogten van kasten en elektrische apparaten. De woonaspecten staan bij de planning op de achtergrond het ontwerp richt zich helemaal op de werk technische vereisten. Pas als deze tot in de puntjes zijn geregeld, wordt gekeken of er nog ruimte is voor bijvoorbeeld zitgelegenheid of woonaccessoires.

De keuken als middelpunt van het gezin

De keuken als middelpunt van het huis, waar overdag alles samenkomt. Daar wordt niet alleen gekookt, maar ook gecommuniceerd; dat is vooral een wens van jonge gezinnen. Hier staat de ergonomie van apparatuur en keukenkastjes veel minder op de voorgrond. Het gaat er vooral om de eisen die de keuken als werkplek stelt en als ruimte om samen te zijn te verenigen. Wie in de keuken eten klaarmaakt, is niet langer van de rest van het gezin gescheiden. Koken en tegelijk op de kinderen letten kan net zo goed als koken en babbelen met je beste vriendin.

Deze keukens bestaan uit twee nauw met elkaar verbonden functie eilanden: het kook gebied en het communicatiegebied. Deze kunnen op het oog duidelijk van elkaar zijn gescheiden, bijvoorbeeld door een bar, of vloeiend in elkaar overgaan, bijvoorbeeld door een zithoek aansluitend aan het aanrecht. De grote klassiekers onder de diverse inrichtingsvormen zijn de keukentafel en de hoekbank.

Ideaal is een open keuken, die vrijwel naadloos op de woonruimte aansluit. Deze geeft de meeste inrichtingsmogelijkheden, zoals het plaatsen van een grote tafel die als eettafel maar ook als werkblad kan dienstdoen. Toch kunt u ook in kleinere keukens met creativiteit en flexibele meubelen bijvoorbeeld inklapbare of roltafels, klap- of stapelstoelen ruimte maken voor communicatie.

Keukens voor singles en stellen

U kookt graag, maar niet zo vaak en meestal voor u alleen of samen met uw partner? Dan hoeft de keuken niet zo groot te zijn als voor een gezin met kinderen, waar elke dag een warme maaltijd op tafel moet komen. Een kleine keukeneenheid is dan ruim voldoende om de belangrijkste apparaten en kookbenodigdheden te plaatsen. Dat geeft ruimte om te leven en te genieten.

Keukens voor singles en stellen kunnen heel persoonlijk worden ingericht, met veel woonsfeer en gezelligheid. Niet de functionaliteit heeft de prioriteit, maar de eigen smaak. Er is ook plaats voor een kleine tv om tijdens het avondeten naar uw geliefde serie te kijken, en voor allerlei planken waarop voorraadblikken en kleine snuisterijen een plekje vinden.

Een kleine zithoek om te ontbijten of met anderen wat te praten mag niet ontbreken. Fraaie platen of foto’s sieren de wanden en kleine woonaccessoires geven de keuken een persoonlijk tintje. Zo wordt een functionele ruimte een woonruimte.