Wil je gaan besparen op de hoeveelheid gas dat in je woning wordt verbruikt, dan is dit vaak makkelijker dan je in eerste instantie denkt. Je kunt hier een aantal kleine aanpassingen voor doen, maar als je het echt goed aan wilt pakken zijn er grote maatregelen nodig. Door te besparen op gas werk je mee aan een beter milieu, maar daarnaast zorgt het ook voor een lagere energierekening en dus minder kosten.
De warmte in je woning
Laten we eerst eens kijken naar de kleine aanpassingen, want ook hiermee kun je al heel wat gas besparen. Zet jij in de avond graag de thermostaat wat hoger omdat je het koud hebt? door de thermostaat juist lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je al gas. Heb je het koud, dan kun je vest of deken pakken. Ook is het een goed idee radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen en de cv-leidingen te voorzien van isolatie. Op deze manier blijft de warmte namelijk beter binnen, en zal het minder snel door de muren naar buiten gaan.
Zorg er daarnaast voor dat je alleen de ruimtes verwarmd waar jij of een familielid aanwezig is. ook de deuren dichthouden zorgt voor meer warmte. Niet alleen omdat de warmte dan niet weg kan, maar ook omdat het dan veel minder tocht in huis.
Besparen door korter te douchen
Een andere goede manier om te besparen op je gasverbruik, is door minder lang te douchen. Een paar minuten minder douchen kan al zorgen voor een verschil op je gasverbruik. Heb je een bad thuis? probeer dan minder vaak in bad te gaan. hiermee verbruik je namelijk drie keer zoveel warm water als dat je doet met een douche.
Besparen met een warmtepomp
Wil je echt goed gaan besparen op het gas, dan is de aanschaf van een hybride waterpomp een goede keuze. Besparen met een warmtepomp werkt ontzettend makkelijk. De pomp wordt gekoppeld aan je cv-ketel, en haalt de warmte uit de buitenlucht, om zo je woning te verwarmen. De cv-ketel springt bij op de momenten dat het te koud is, maar zorgt ook voor het warme water.
Wil je helemaal van het gas af, dan kun je een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen. Deze pompt haalt de warmte uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater en zet dat vervolgens om naar de juiste temperatuur. ook heeft hij een opslag voor het warme water. Een warmtepomp kan alleen gebruikt worden wanneer je woning goed geïsoleerd is, dus zorg daar goed voor. Is dit nog niet gebeurt? Overweeg dan dit tegelijk te doen, eventueel zelfs in combinatie met zonnepanelen. Zo kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een subsidie.