Meerjarige anjers vormen lage zoden van smalle, zilvergrijze bladeren. Daarboven verschijnen dunne stengels met talrijke, geurende bloemen. Deze zijn gevuld of ongevuld. Ze bloeien wit, roze, rood of zalmkleurig, in veel gevallen met tekeningen in een contrasterende kleur.

Dianthus gratianopolitanus bloeit het vroegst. De planten vormen grijsgroene zoden. Vanaf mei verschijnen tientallen bloemen op 10 tot 20 cm hoge stengels. Van deze anjer zijn veel rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Rotkappchen’ (donkerrood), ‘Asnelliken’ (roze), ‘Carina’ (karmijnrood) en ‘Badenia’ (scharlakenrood).

Grasanjers (Dianthus Plumarius Groep) bloeien van eind mei tot eind juli. De gefranjerde bloemen van deze klassieke planten laten alle schakeringen roze zien. De rassen hebben veelal gevulde bloemen, zoals ‘Heidi’(donkerrood),‘Diamant’ (zuiverwit),‘Maggie’ (roze) en ‘Ine’ (wit met een rode ring).

Steenanjers (Dianthus deltoides) vormen losse zoden van 15 cm hoge bladeren. Ze bloeien van juni tot september met 2 cm grote bloemen. Bekende rassen zijn ‘Brillant’ (donkerrood),‘Flashing Light’ (scharlakenrood met donkere bladeren) en ‘Albiflorus’ (wit met roze ring).

Meerjarige anjer Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Goede snijbloem, Geurend, Bodembedekker

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend

  Hoogte tot:

   30 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Dianthus


  De standplaats van de Anjer

  Plant de anjers op open, zonnige plaatsen, waar u van dichtbij kunt genieten van de geur en de mooie bloemen. Met grasanjers en Dianthus gratianopolitanus kunt u perken omranden. Ze zijn ook te gebruiken als randbeplanting voor een stenen pad. De dichte zoden verzachten de strenge lijnen van een pad. D. gratianopolitanus is ook een aardige opvulplant voor kuipen op het terras. Voor steenanjers zijn rotstuintjes, droge glooiingen en muurtjes ideale standplaatsen. Ze vormen er grote tapijten die in de bloeiperiode zorgen voor opvallende accenten.


  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Alle meerjarige anjers kunt u ook uit zaad opkweken. Zaai in maart of april in potten of in een voorbereid zaaibed in de tuin. Na het opkomen moet u de zaailingen verspenen of uitdunnen. Plant ze in het najaar op de definitieve plaats. Na de bloei snijdt u de planten met ongeveer een derde terug. Zo blijft de compacte vorm behouden. Het gaat het gemakkelijkst met een heggenschaar. Meerjarige anjers zijn winterhard. Bescherm de planten zo nodig met dennentakken tegen konijnen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het vroege voorjaar planten met gezonde bladeren en met enkele ontluikende knoppen. Zo ziet u de kleur van de bloemen. Koop nooit planten met gelige, verdorde bladeren of met donkere vlekken op de stengels en bladeren. Oudere zoden die wat kaal zijn geworden en minder goed bloeien, kunt u verjongen door ze in het voorjaar uit te graven en te delen. Geef anjers maar weinig mest. In voedselrijke grond raken de bladeren de aantrekkelijke grijze kleur kwijt. Zon. In de schaduw bloeien de anjers minder goed en zijn ze gevoeliger voor ziekten. Voedselarme grond, zoals zandhoudend leem. Goede afwatering is belangrijk. Steenanjers houden van zure, kalkarme grond. Scheutrot manifesteert zich door ronde of langwerpige, grijsbruine vlekken, veelal bruinrood of violet omrand. Bij een hoge luchtvochtigheid verdorren de bladeren, rot de stengelbasis en de stengels vallen om. Aangetaste planten enkele keren om de tien tot veertien dagen met een fungicide behandelen.