Door de aankleding van het bed tot buiten het eigenlijke bed door te trekken, door er lappen stof omheen of boven te hangen, verandert u een simpel bed in iets extravagants en magisch.

Bedgordijnen

Stel u voor dat u in een trein in de couchette stapt en de gordijntjes sluit om uw eigen ruimte te creëren, of dat u onder een hemel van canvasdoek ligt en opkijkt naar de sterren. Deze twee effecten kunt u met een beetje nadenken en plannen gemakkelijk in uw eigen slaapkamer realiseren.

Gordijnen kunnen muren worden die een bed helemaal afschermen, ofwel hangend aan een frame, zoals bij het klassieke hemelbed, of als een scherm, tussen plafond en vloer. Dat is vooral heel effectief in een brede nis waar een bed met de zijkant tegen de muur staat.

Lappen stof om ruimte af te scheiden of te creëren, kunnen als gordijnen neerhangen, aan stokken of aan een constructie als een houten hemel of ‘gordijnkap’, of als een scherm gespannen zijn tussen een steunframe of vaste haken.

Bedgordijnen
Als bij een bedgordijn het gordijnkopje in het zicht komt meestal wanneer er een buisvormig frame boven een bed is gemonteerd zijn simpele kopjes als ogen, knopen, bandjes of lusjes het effectiefst. Lusjes van stroken stof worden om een stok geschoven. Maak deze bijvoorbeeld eens van een stof die qua kleur of dessin contrasteert met de gordijnen zelf.

Gebruik voor een opvallende aanblik twee kleuren bandjes om en om, bijvoorbeeld bandjes van roze en oranje fluweel op een bruin bedgordijn. Zet de lussen af met koperen knopen, en om de gordijnen open te houden embrasses van dik koord, en u hebt een rijk en indrukwekkend bedarrangement.

Ogen slaan door de bovenrand van de gordijnen is ook een stijlvolle methode om stoffen om een bed te gebruiken, waarbij de stof aan een stok of aan haken in het plafond hangt.

Bedgordijnen 1

Het mooie van bedgordijnen is dat ze een binnen- en een buitenkant hebben en daardoor een prachtige gelegenheid bieden om twee compleet verschillende stoffen te gebruiken. Stel u een gordijn voor met knisperwit linnen aan de binnenkant en zwaar brokaat aan de buitenkant, of katoen met een brede streep met aan de andere kant toile de jouy. De volheid van de stof hangt natuurlijk af van het gewenste effect en het soort stof dat u gebruikt.

U kunt ingerimpelde lappen stof aan klassieke houten constructies ophangen, als onderdeel van een hemelbed, een bed met baldakijn of een bedroede. Rimpel de gordijnkopjes hiervan, die alleen vanuit het bed zelf te zien zijn, net als een gewoon gordijn met plooiband in.

Bedschermen
Een strakker effect, meer als een scherm, is te bereiken door een tunnel aan boven- en onderkant van een lap stof te naaien en deze in een buisvormig frame te spannen. Een zijkant en een achterkant creëren, bij een bed dat met de zijkant tegen de muur is geschoven, een simpele afscherming van bijvoorbeeld een kinderbed. Naai op de stofzijde die naar het bed is toegekeerd zakken voor pyjama’s of knuffelbeesten.

Het concept van tussen buizen gespannen stof is nog verder uit te breiden door een puntdak boven het bed te maken. Maak tunnels in de stof die u over drie horizontale roeden schuift; twee evenwijdig aan weerskanten van het bed en eentje hoger, recht boven het midden van het bed.

Bedgordijnen

Met tot halverwege het bed neerhangende flappen is heel goed een tent te imiteren. Versier de rand om het geheel af te maken, of hang er kleine kwastjes aan. Zo kan ook een stok die in de breedte over hoofd- en voeteneind van het bed is gehangen een frame vormen voor een lap stof die aan het hoofdeinde tot achter de kussens doorloopt en op die manier de achtergrond vormt.

Als u de stof aan het voeteneind ook laat doorlopen en aan beide zijkanten ervan stroken stof of linten naait, kunt u het scherm net als een tent oprollen en vaststrikken aan de stokken.