Celosia’s bloeien van juli tot september in stralende purperen, rode, roze, oranje, gele en crèmewitte tinten.

Kenmerkend voor de planten van de Celosia argentea Plumosa Groep zijn de vertakte bloempluimen die lijken op piramidevormige plumeaus. Er zijn lage rassen verkrijgbaar, die met 15-40 cm hoogte geschikt zijn voor potten en kuipen, maar ook voor perken. Andere rassen worden 50-90 cm hoog en zijn goede snijbloemen. De planten zijn verkrijgbaar in verschillende series en kleurenmengels. Zeer aan te bevelen is de ‘Geisha’ serie, die u in vijf afzonderlijke kleuren en ook als mengsel kunt kopen. De planten worden slechts 25 cm hoog. ‘Fairy Fountains’ blijft met 15 cm nog lager. Ook deze planten zijn er in diverse kleuren. Van de hogere rassen is de serie ‘Toorts’ (goudgeel, paars, scharlakenrood en wijnrood) de moeite waard, evenals de afzonderlijke rassen ‘Apricot Brandy’, ‘Cynthia Rose’, ‘Forest Fire’ en ‘Century Paars’.

De bloeiwijzen van de Celosia argentea Cristata Groep groeien niet vertakt, de planten mogen niet worden getopt. Ook binnen deze groep zijn er speciaal voor de teelt in potten en perken lage rassen verkrijgbaar. Bekend is de serie ‘Jewel Box’ met planten in karmijnroze, goudgele, rode, zalmkleurige en oranje tinten, of als mengsel. Wilt u liever snijbloemen kweken, dan kunt u beter hogere rassen nemen, bijvoorbeeld de series ‘Chief’ (vijf kleuren) en ‘Bombay’ (twee kleuren) of de afzonderlijke ‘Martine’, ‘Toreador’ en ‘No 9’.

Celosia spicata ‘Sharon’ wijkt wat kleur en vorm betreft enigszins af. De bloeiwijzen zijn slank en hebben een frisse, lilaroze kleur. Ze verschijnen op het uiteinde van vertakte, 40-60 cm lange stengels en maken een minder kunstmatige indruk dan de overige familieleden. Daarom passen ze zelfs in een natuurlijke tuin.

Celosia Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Droogbloem

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

  1 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Celosia argentea, Celosia spicata

De standplaats van de Celosia

Alle celosia’s hebben een zonnige standplaats nodig. In perken bij het terras, langs het tuinpad of in de voortuin trekken grote groepen celosia’s de aandacht. Plantenbakken of kuipen zijn geschikt voor de lage rassen. Ze zullen er tot het najaar in bloeien. Celosia’s als snijbloemen kunt u het beste in de moestuin of op een onopvallende plaats in uw tuin planten. Daar stoort het minder als u regelmatig bloemen snijdt.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Celosia’s binnenshuis voorkweken. U kunt het zaad vanaf eind mei ook direct op de eindplaats zaaien. Druk het alleen in de aarde en dek het niet af, want het heeft licht nodig om te kiemen. Geef regelmatig water. Om te bevorderen dat de planten van de Celosia’s argentea Plumosa Groep goed vertakt groeien, moet u de harttak toppen. Bij de rassen van de Celosia’s argentea Cristata Groep mag dit niet. Geef de planten water als de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelen. Giet ’s morgens. Om de twee weken vloeibare mest aan het gietwater toevoegen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad of krachtige, voorgekweekte jonge planten in potten van 10 cm. Koop nooit planten met bloemen. Deze zullen in de tuin minder uitbundig bloeien. Neem ook geen celosia’s met gele, verwelkte bladeren. Celosia’s kunnen worden gedroogd. Snij de bloemen af voor ze zaad hebben gevormd en laat ze op een warme plaats drogen. Hoge planten hebben ondersteuning nodig, zodat ze bij harde wind of bij regen niet afbreken. Volle zon. Celosia’s groeien en bloeien het mooist op een zonnige en tegen de wind beschutte standplaats. Humusrijke, doorlatende grond. Vochtige, voedselrijke grond is ideaal, maar celosia is ook bestand tegen schrale, droge grond. Celosia’s kunnen door schimmels worden aangetast die wortel- en stengelhalsrot veroorzaken.Vochtig en koel weer bevorderen een aantasting. Zieke planten met de omringende aarde zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Dit is de enige manier om besmetting van andere planten te voorkomen.