Een vloerluik maken is in oudere huizen vaak noodzakelijk om bij de hoofdkraan van de waterleiding onder in de kruipruimte te komen. Tegenwoordig worden ook vaak de leidingen voor water en centrale verwarming door deze kruipruimte geleid. Om deze ruimte gemakkelijk bereikbaar te maken, is het handig een vloerluik te maken in de bestaande houten vloer. Voor het mooiste resultaat zaagt u het vloerluik uit langs de bestaande naden tussen de houten vloerdelen. Zorg ervoor dat u niet door de vloerbalken heen zaagt, die ter ondersteuning onder de vloerdelen liggen.

Stap 1
U kunt een cirkelzaag gebruiken om een begin te maken voor het luik. Heeft u geen cirkelzaag, dan kunt u ook een decoupeerzaag gebruiken. Zet deze dan voor met de schuine kant van het zaagblad op de plaats waar u wilt gaan zagen. Kantel de zaag tijdens het zagen naar voren, zodat de punt van het zaagblad een gleuf maakt in het hout. Kantel de zaag totdat hij het hout heen is. Zorg dat het blad van de zaag niet dieper gaat dan de dikte van de vloerdelen, om te voorkomen dat u door de vloerbalken heen zaagt.

Stap 2
Zet de decoupeerzaag in het met de cirkelzaag gemaakte begin. Zaag in de lengterichting van de vloerdelen, totdat u een vloerbalk bereikt. Zaag in dezelfde naad in tegenovergestelde richting tot de vloerbalk aan de andere kant. Doe hetzelfde met de naad aan de andere kant van dit vloerdeel, zodat het vloerdeel aan twee kanten vrij komt te liggen.

Stap 3
Zaag met de decoupeerzaag de rechterkant van het luik af langs de vloerbalk. Wanneer u tot aan een naad zaagt, krijgt u het mooiste resultaat.

Stap 4
Zaag met de decoupeerzaag tot dezelfde hoogte langs de linker vloerbalk. Zorg ervoor dat u het eerste, reeds vrijgemaakte vloerdeel vasthoudt, zodat het niet naar beneden valt.

Stap 5
Zaag de vierde zijde van het luik, die nog vastzit, los.
Zorg ervoor dat u met één hand het luik vasthoudt, zodat het niet omlaag valt. Til tijdens het zagen de vloerdelen die loskomen, uit de vloer. U heeft nu een rechthoekig gat in de vloer met aan twee kanten een vloerbalk.

Stap 6
Spijker stevige latten van tenminste 3 cm dik tegen de binnenkanten van de vloerbalken. Hier komt het luik straks op te steunen.

Stap 7
Verstevig het luik met twee verticale latten (klampen).
Zo verbindt u de vloerdelen met elkaar. Deze latten moeten minstens 3 cm van de rand af komen, zodat ze niet op de steunlatten vallen die tegen de vloerbalken bevestigd zijn.

Stap 8
Met de steekbeitel maakt u een uitsparing aan de bovenkantvan het luik. Hier komt de potring in te liggen. Als het goed is, ligt de potring straks gelijk aan het oppervlak van het luik.

Stap 9
Met houtschroeven zet u de potring vast op de uitsparing in het luik.

Gereedschappen

Materialen