Het maken van behangpanelen is een prachtige manier om geschilderde wanden te verfraaien en als u nog nooit behangen hebt, dan is dit een uitstekende manier om te beginnen. Tegenwoordig zijn er kant en klare behangpanelen te koop, maar het is voordeliger om ze zelf te maken. U hoeft alleen het gekozen behang in stukken van de juiste maat te snijden, deze als panelen op de wand aan te brengen. U kunt er voor kiezen om ze rechtstreeks op de wand te plakken of op een houten plaat. Rechtstreeks op de wand geeft een rustiger beeld dan een houten plaat bekleed met behang.

Behangpanelen

U kunt bijvoorbeeld aan weerszijden van een open haard een paneel plaatsen of in een nis. Of gebruik drie panelen om een grote, saaie wand te verlevendigen. Behangpanelen doen het ook goed boven een lambrizering die in een andere effen kleur is geschilderd dan de wand erboven.

Behangpanelen kunnen van elk bedrukt behang gemaakt worden. Het dessin op het paneel kan bestaan uit een enkel motief van een groot herhalend patroon, uit enkele motieven van een kleiner herhalend patroon of uit een doorlopend patroon, zoals bij gestreept behang. Aangezien u maar weinig behang nodig hebt om een spectaculair effect te bereiken, hoeft u niet naar de prijs te kijken van het behang dat u aanspreekt.

Behangpanelen

Behangpanelen aanbrengen
Bepaal hoeveel panelen u in de kamer wilt hebben en wat de tussenruimte moet zijn. Rollen behang zijn meestal 10 m lang en 53 cm breed; maak indien mogelijk de panelen even breed als het behang zodat de zijkanten niet bijgeknipt hoeven te worden. Als de geschilderde wanden in goede conditie zijn, dan hoeft u ze alleen maar af te nemen en kunt u de panelen opplakken zodra ze droog zijn. Kies de juiste behanglijm voor het soort behang dat u gaat gebruiken.