Asbest is een mineraal dat in veel bouwmaterialen wordt gebruikt vanwege zijn sterkte en hittebestendige eigenschappen. Helaas is asbest nu geclassificeerd als kankerverwekkend en kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je asbest in je huis ontdekt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen. 

Wat is Asbest?

Asbest is een mineraal dat bestaat uit kleine, haarvormige vezels. Deze vezels zijn sterk en hittebestendig, waardoor ze in de bouw voor een verscheidenheid aan doeleinden worden gebruikt. In het verleden werd asbest veel gebruikt in platen, tegels, isolatiematerialen, dakbedekking en zelfs in verf.

Wat moet je doen als je Asbest in je huis ontdekt

Als je asbest in je huis ontdekt, is het belangrijk om het niet aan te raken of te verplaatsen. Probeer ook te voorkomen dat er stofwolken ontstaan. Asbestvezels zijn te klein om met het blote oog te zien, dus je moet ervoor zorgen dat je geen stofwolken maakt. Als je asbest in je huis ontdekt, neem dan contact op met Hardeman isolatie. Zij weten precies wat ze moeten doen en kunnen ervoor zorgen dat het asbest op een veilige manier wordt verwijderd.

Waarom is Asbest gevaarlijk?

Asbestvezels kunnen in de lucht terechtkomen en in je longen komen als je inademt. De vezels kunnen dan irritatie en ontstekingen veroorzaken. In sommige gevallen kan dit leiden tot ernstige aandoeningen zoals longkanker en asbestose. Asbestose is een aandoening waarbij de longen ontstoken raken en steeds minder goed gaan werken. Longkanker is een kanker die zich in de longen ontwikkelt. Beide aandoeningen kunnen fataal zijn.

Hoe wordt asbest precies verwijdert?

Asbest verwijderen is een gecompliceerde en specialistische klus. Er zijn strikte wetten en regels met betrekking tot het verwijderen van asbest. Voor het verwijderen van asbest moet je een sloopmelding doen. Je bent dit verplicht! Doe dus voordat je start met het (laten) verwijderen van asbest. Het verwijderen van asbest zonder sloopmelding is een overtreding en je kunt er een hoge boete voor krijgen. Asbest verwijderen is een gevaarlijke klus en moet daarom door een gecertificeerde professional worden uitgevoerd. Zij zullen ervoor zorgen dat alles veilig en volgens de regels zal worden weggehaald.