Alles over kinderbedden, het is essentieel dat kinderen in de groei een goede ondersteuning hebben als ze slapen. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat ze de best mogelijke kwaliteit matras krijgen, in combinatie met een geschikte bedbodem.

De meeste kinderen brengen 10 tot 12 uur per dag slapend door en een goede, verkwikkende nachtrust is bijzonder belangrijk voor hun welzijn. Dus net zoals u het allerbeste wiegje en later het ledikantje voor uw kind met de grootste zorg hebt uitgezocht, moet u nu over de aanschaf van hun eerste en de daaropvolgende bedden grondig nadenken en er verstandig in investeren. Denk eraan dat uw kind zo’n zes maanden in zijn wieg doorbrengt en 12 tot 18 maanden in zijn ledikantje, maar wel vijf tot zes jaar in zijn eerste bed.

Uw kind heeft een bed nodig dat het nodige comfort en de juiste steun biedt voor een jong lichaam in de groei. Als dat tekort schiet, kan dat niet alleen tot slapeloze nachten leiden, maar zelfs aanleiding geven tot rugklachten op latere leeftijd, dus wees bereid om een behoorlijk bedrag te investeren en zorg dat u goed geïnformeerd bent wat betreft het type, de kwaliteit en de samenstelling van het matras en de geschiktste bodem om het op te leggen. De medewerkers van de beddenafdelingen van grote warenhuizen en andere goede speciaalzaken zullen u maar al te graag adviseren.

Hoewel het een serieuze aangelegenheid is, kan het kopen van een bed voor uw kind ook erg leuk zijn. U zult versteld staan van de enorme keus van fantasiemodellen in de vorm van raceauto’s en boten, tot hoogslapers met een bureau of een speelhoekje eronder en niet te vergeten de verscheidenheid aan leuke hoofdeinden. Dit betekent dat u een bed kunt kiezen dat uw kind echt mooi vindt, terwijl het tegelijkertijd aan alle belangrijke eisen van comfort en kwaliteit voldoet die gelden bij het kopen van elk bed.

Van peuter tot tiener

Als een kind eenmaal zover is, dat hij van een ledikantje op een bed over moet stappen, is er geen gebrek aan bedden om uit te kiezen. U moet er echter wel op ingesteld zijn om het bed van uw kind te veranderen en aan te passen naarmate het groeit en zijn behoeften veranderen. Het is niet realistisch om te verwachten dat een bed dat geschikt is voor een kind van twee nog goed genoeg is voor een dertienjarige.

Daarom zeggen deskundigen dat het niet zo verstandig is om een duur bed te kopen en dan te verwachten dat het 8 tot 10 jaar meegaat, maar dat u beter een goedkoper bed kunt kopen dat u om de vier tot vijf jaar vervangt. Het matras dat u koopt is belangrijk en, net als bij uw eigen bed, is het misplaatste zuinigheid om een nieuwe matras met een oude bodem te combineren. Koop een matras van goede kwaliteit, dat ontworpen is voor het type bodem dat u hebt. Een waarschuwing als het bed een bodem van latten of een metalen spiraal heeft, neem dan geen genoegen met het goedkope schuimplastic matras dat er vaak bij aangeboden wordt.

Voor een kind dat gewend is aan een knus ledikantje kan de verhuizing naar een groot bed van volwassen afmetingen erg ingrijpend lijken. Een model ledikant dat omgebouwd kan worden tot een klein bed, zoals dat hieronder afge-beeld staat, is een uitstekende oplossing die ook voordelig uitpakt, omdat de levensduur van het ledikant zo behoorlijk verlengd wordt en het kopen van een nieuw bed enkele jaren uitgesteld
kan worden. Een andere mogelijkheid is een speciaal kinderbed, meestal ongeveer 75 x 165 cm. In het begin is het misschien verstandig om ook een veiligheidshekje aan de zijkant van het bed te bevestigen; deze worden los verkocht in of maken soms deel uit van een kinderbed.

Als uw kind eenmaal klaar is om over te stappen naar een groot bed, dan wordt het aantal mogelijkheden groter. Kies een model dat u en uw kind aanspreekt en dat geschikt is voor de beschikbare ruimte. De meeste kinderen hebben uitgesproken ideeën over hoe hun kamer er uit moet zien. Als u een nieuw bed koopt voor een ouder kind, probeer het dan in het proces te betrekken en laat de bedden uitproberen wat betreft grootte, comfort en ondersteuning.

De stijl van het bed kiezen

Houd rekening met de grootte en het interieur van de kamer en de leeftijd en het temperament van het kind wanneer u een bed uitzoekt. Een divanbed is een verstandige en praktische keuze en u kunt er altijd een mooi hoofdeinde aan bevestigen zodat het er leuker uitziet. U kunt ook denken aan stapelbedden of hoogslapers voor een kleine kamer, koperen bedden of bedden met een buisframe voor een aparte stijl, of fantasiemodellen vooral geschikt voor jongere kinderen.

Het is niet moeilijk om een bed aan te passen aan de behoeftes van uw kind. Er zijn veel verschillende types hoofdeinde te koop, van hout tot gecapitonneerde stof. Probeer eens om het hoofdeinde in een vrolijke kleur te schilderen, of om het te decoreren met een collage van uitgeknipte afbeeldingen van favoriete stripfiguren of popsterren. U kunt ook een gesjabloneerde rand aanbrengen om een vlak melamine te breken of een persoonlijke noot toevoegen door de naam van uw kind in plakletters erop te zetten.

Stappelbedden

Stapelbedden zijn geweldige ruimtebespaarders en kinderen zijn er altijd dol op. Ze zijn in veel modellen verkrijgbaar, zowel in hout als in metaal, dus neem er de tijd voor om in verschillende showrooms rond te kijken, om het model te vinden dat u het meest aanstaat. Het type dat uit elkaar gehaald kan worden om twee aparte bedden te vormen, is een goed idee, want dat kunt u aanpassen als uw kinderen ouder worden en een eigen bed willen hebben.

Ondanks hun populariteit kunnen stapelbedden gevaarlijk zijn en ieder jaar worden er heel wat ongelukken gemeld die voortvloeien uit het gebruik ervan. Als u de aanschaf van een stapelbed overweegt, ga dan goed na of het aan de veiligheidseisen en aan de punten hieronder voldoet. Zorg ervoor dat uw kinderen de mogelijke risico’s inzien en niet op de bedden spelen, vooral niet op het bovenste bed. Controleer regelmatig of de bedden stevig staan en of alle verbindingen goed vast zitten.

  • Ieder slaapplatform dat zich meer dan 80 cm boven de vloer bevindt, moet gecontroleerd worden op sterkte en stabiliteit.
  • De ruimte tussen het boven en het onderbed moet niet meer dan 75 cm hoog zijn.
  • De ladder moet stevig vast zitten en de treden ervan moeten niet breder zijn dan 30 cm en hun onderlinge afstand moet niet meer dan 20 cm bedragen.
  • Zoek een model met een stevig veiligheidshekje over de hele lengte van het bed. Voor de veiligheid moet het veiligheidshekje minstens 10 cm hoger zijn dan de bovenkant van het matras.
  • Het matras moet goed passen, er mogen geen spleten zijn waarin armen en benen bekneld kunnen raken.
  • Openingen in het hoofdeinde of in de zijkanten mogen niet meer dan 7,5 cm breed zijn – behalve de toegang tot het bovenste bed, waarvoor de ruimte niet minder dan 30 cm en niet meer dan 40 cm breed moet zijn.

Fantasiemodellen

Er is een vrijwel onbeperkte keuze in fantasiemodellen, van raceauto’s, boten en sprookjeskastelen tot hoogslapers met een ingebouwd bureau en bergruimte; maar hoe leuk ze ook zijn, u moet er wel rekening mee houden dat een kind er waarschijnlijk sneller uitgroeit dan uit bedden van een conventioneler type. Daar staat tegenover dat veel fantasiebedden in verhouding niet duur zijn.

De meeste fantasiemodellen bestaan uit een frame van MDF bekleed met laminaat of geschilderd. Deze bedden hebben gewoonlijk een bodem van een plaat of van latten; het is dus belangrijk om er een matras van goede kwaliteit op te leggen. Kies een traditioneel binnenveringmatras met spiraalveren, of een niet hypoallergene latexmatras, die vooral geschikt is voor kinderen met hooikoorts of een andere allergie.

Beddengoed

Kinderen jonger dan een jaar moeten niet onder een dekbed, maar voor oudere kinderen is het de perfecte bedekking. Het is warm en tegelijkertijd licht van gewicht en het bed is in een paar seconden opgemaakt. Dekbedden met synthetische vulling zijn het voordeligst en voor kleine kinderen het meest geschikt, omdat ze wasbaar zijn. Oudere kinderen geven misschien de voorkeur aan het extra comfort van natuurlijk dons of aan een vulling van veren.

Dekbedhoezen zijn in letterlijk honderden dessins te krijgen, er is dus voor ieder kind wel een stijl die hem aanspreekt, waaronder al hun favoriete figuren van de tv en uit stripboeken. Een combinatieset van sloop en dekbedhoes biedt de beste waar voor uw geld, en polyesterkatoen is gemakkelijk in het onderhoud.

Er is beddengoed op kindermaat verkrijgbaar voor ledikantjes en voor eenpersoonsbedden, maar er is niet zo veel te krijgen voor kleinere driekwartbedden voor jonge kinderen, gebruik dus beddengoed voor eenpersoonsbedden of maak het zelf van speciale lakenstof. Als u uw eigen beddengoed maakt, kunt u stof nemen die past bij de rest van de stoffering.