Traditioneel is de keuken het hart van het huis, daarom is de ideale keuken efficiënt, aangenaam en geriefelijk. Een plek om met plezier te werken en te ontspannen.

De keuken efficiënt inrichten

De keuken efficiënt inrichten. Hoe efficiënt een keuken is, hangt meer af van de inrichting dan van de ruimte. Hoewel de meeste mensen graag een grote keuken willen, kan een goed ingedeelde kleine ruimte heel goed voldoen. Voordat de keuken ingericht wordt, doet u er goed aan te bedenken wat u wilt. Moet het een eetkeuken worden? Zo ja, hoe vaak eet het gezin samen? Wordt er door meerdere personen gekookt? Komen er gasten in de keuken? Als er genoeg ruimte is, is het misschien beter te kiezen voor een kleine keuken en een aparte eetkamer of voor een grote ruimte waarin deze twee functies gecombineerd worden.

De werkroute
Streef er bij de inrichting van de keuken naar dat de verschillende handelingen logisch op elkaar aansluiten. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van de koel-vriescombinatie, het aanrecht, het fornuis en de eettafel.

Bij het bereiden van een maaltijd wordt gewoonlijk een vast patroon gevolgd met vaste werkplekken; opbergruimte van de levensmiddelen (koelkast en levensmiddelenkasten); de voorbereiding (aanrecht, tafel, gootsteen) en het koken (oven of kookplaat).

Hoewel u toch vaak dezelfde weg meerdere malen zult moeten afleggen, is de meest uitgekiende werkroute toch: koelkast-> werkplek-> gootsteen-> werkplek-> oven-kookplaat-> werkplek. Met deze logische volgorde wordt het heen en weer lopen tot het minimum beperkt. Hoewel de afmetingen zullen verschillen door de beschikbare ruimte en vorm, kan het principe toegepast worden in iedere keuken. (Zie het grijze gebied op de verschillende tekeningen).

De ideale lengte voor de zijkanten van uw werkroute is 4-7 meter. De architectuur van het huis, zoals deuren en ramen, bepalen mede het gebruik van de ruimte. Ook moet rekening gehouden worden met de plaats waar de wandcontactdozen, schakelaars en leidingen zich bevinden.

De traditionele inrichting
Er zijn keukens in iedere vorm en afmeting, afhankelijk van de architectuur van het huis. Maar er zijn zes basisinrichtingen die een praktische keuken opleveren met de ideale werkroute.

De meeste keukens hebben twee aanrechten en zijn U- of L-vormig, sommige hebben daarbij nog een werkeiland in het midden of een schiereiland aansluitend aan het aanrecht. Het kleinste type keuken heeft meestal slechts een werkruimte aan één kant.

  • Werkruimte aan één kant

Werkruimte aan één kant

Als de keuken in een nauwe ruimte moet passen, is het vaak alleen maar mogelijk het aanrecht met alle kastjes en apparatuur langs één wand te plaatsen. Dit kan een zeer efficiënt en gestroomlijnd effect geven.

Plaats de gootsteen in het midden en kies inbouwapparatuur, zodat de oppervlakken optimaal als werkruimte gebruikt kunnen worden.

Het is het beste als de keuken zo breed is dat twee mensen elkaar kunnen passeren. In een heel nauwe keuken kan een inham in het aanrecht een verstandige keus zijn.

Sommige keukens met de werkruimte aan één kant kunnen heel ruim zijn bijvoorbeeld als de kastjes en apparaten langs een wand van de huiskamer geplaatst zijn of bij een gecombineerde keuken/eethoek maar meestal is een dergelijke inrichting nodig om de maximale werkruimte te verkrijgen. Houd de veiligheid in het oog en plaats ovens en kookplaten niet vlakbij deuren.

In een kleine keuken is meestal geen ruimte voor een tafel of een bar, maar soms is het mogelijk een uittrekbare of neerklapbare plank te bevestigen.

  • L-vormige keuken

L-vormige keuken

In deze veelzijdige ruimte worden het aanrecht met kastjes en de apparaten tegen twee aansluitende wanden geplaatst, waardoor een efficiënte werkroute ontstaat zonder doorgaand verkeer.

Zorg dat de hoek optimaal gebruikt wordt een draaiplateau in een hoekkast is vaak een goede oplossing. Plaats werkbladen tussen de gootsteen, de oven/kookplaat en de koelkast, hiermee voorkomt u dat de meest gebruikte plekken te vol worden.

Tip:
Als het een open keuken is, bijvoorbeeld in de eetkamer, is het verstandig de werkroute ver van de andere activiteiten in de kamer te houden.

  • U-vormige keuken

U-vormige keuken

Een U-vormige keuken biedt de meeste mogelijkheden, want er zijn drie wanden beschikbaar voor aanrechten met kastjes en apparatuur.

Een kleine U-vormige keuken lijkt op de keuken met werkruimte aan twee zijden en heeft het voordeel van een derde wand. Omdat in een dergelijke keuken geen doorgaand verkeer is, is de opstelling efficiënt en veilig in een compacte ruimte.

De indeling is belangrijk: tussen de tegenover elkaar gelegen wanden moet zoveel ruimte zijn dat twee mensen er makkelijk kunnen werken.

  • Werkruimte aan twee zijden

Werkruimte aan twee zijden

Een keuken met werkruimte aan twee zijden lijkt op de keuken met de werkruimte aan één kant, maar hij is meestal breder en heeft het voordeel dat kastjes en apparatuur langs twee tegenover elkaar gelegen wanden geplaatst kunnen worden. De wand ertussen kan vaak niet gebruikt worden vanwege een deur of raam, maar een efficiënte werkroute is vaak wel haalbaar. Als er aan beide zijden een deur is, en dus veel doorgaand verkeer, dan is de beste minimum breedte 2,4 meter. Als de breedte minder is, overweeg dan een of twee inhammen in het aanrecht.

  • Keuken met schiereiland

Keuken met schiereiland

In een grotere ruimte of in een keuken annex eetkamer biedt het schiereiland flexibele mogelijkheden.

Het korte, uitstekende blad vormt vaak een afscheiding tussen de kook- en de eetruimte. Het blad kan
plaats bieden aan een gootsteen of een kookplaat, met een afzuigkap erboven, of kan een dubbele functie hebben als werkoppervlak en als bar of doorgeef ruimte.

  • Keuken met werkeiland

Keuken met werkeiland

Eigenlijk is een keuken met een werkeiland een grotere uitgave van de L- of U-vormige keuken, met extra werkruimte in het midden.

Dit is alleen praktisch als er veel ruimte is. De inrichting moet zorgvuldig gepland worden om onnodig geloop om het eiland te voorkomen.

Inrichten
Hoewel u uiteindelijk zelf beslist over de inrichting en de stijl van uw keuken, maakt een planning met hulp van de keuken specialist en de computer het u gemakkelijk om tot een vakkundig ingerichte keuken te komen. Op deze manier kan in een korte tijd een groot aantal mogelijkheden worden bekeken die de fabrikanten aanbieden.