Banken en fauteuils, een bank of een bankstel kopen is bepaald niet goedkoop, let dus niet alleen op het uiterlijk. Ook afmetingen, comfort, constructie en het bekledingsmateriaal verdienen de aandacht.

Iedereen weet hoe ongemakkelijk een versleten of slecht geconstrueerde bank of fauteuil zit. Net als een bed dat betere tijden gekend heeft, is ook een bank met gebroken veren of zulke dunne kussens dat u het gevoel hebt meteen op het binnenwerk te zitten verre van gerieflijk en na een tijdje voelt u allerlei pijntjes opkomen.

Daarom zijn comfortabele zitmeubelen van goede kwaliteit onontbeerlijk en als uw bank versleten is en u rust er niet meer op uit, dan wordt het hoog tijd om een nieuwe te kopen. Zoals meestal ligt ook hier de kwaliteit in de prijs besloten en is het de moeite waard zoveel geld te besteden als u zich kunt veroorloven om jarenlang ontspannen te kunnen genieten.

Het is vaak een moeilijke beslissing of u een bankstel zult kopen, een combinatiesysteem of aparte banken en fauteuils. Het voordeel van een bankstel een bank met twee bijpassende fauteuils is dat het vaak veel voordeliger is. Meestal betaalt u voor een bankstel beduidend minder dan wanneer u alle meubels apart uitzoekt. Maar misschien wilt u wel een andere combinatie of past een bankstel niet bij de kamer. Neem dus de tijd om te beslissen waar u voor kiest en hoe groot de meubelen moeten zijn.

Groot of klein?

Voordat u een bank gaat uitzoeken, moet u weten hoe groot die moet zijn. In een showroom lijken ze vaak kleiner dan ze in werkelijkheid zijn, dus kunt u zich gemakkelijk vergissen en denken dat een grote bank wel in uw woonkamer past en, niet te vergeten, door de deuren kan.

Om dit te vermijden maakt u een tekening op schaal van de kamer en de deuren waar deze door moet, en vergeet de grote meubelstukken in de kamer niet. Aan de hand hiervan beslist u welke afmetingen en combinaties het meest geschikt zijn.

De proporties van de kamer zijn ook van belang voor de hoogte en de diepte van de bank. Afhankelijk van de stijl hebben banken verschillende hoogtes en een bank met een hoge rugleuning kan de kamer net zo klein maken als een te grote bank. Houd ook rekening met het simpele gegeven dat donkere kleuren naar voren komen en lichte wijken met een lichtgekleurde bank lijkt de kamer ruimer dan met een donkere. Een laatste goede raad: neem altijd een centimeter mee.

Wanneer heeft een bank een goede constructie?

Als u een brochure inkijkt of door een showroom loopt, ziet u banken en fauteuils in afgewerkte staat, het binnenwerk bekleed met mooie stof. Wat zich daaronder bevindt is net zo belangrijk als het uiterlijk, aarzel dus niet om te vragen hoe een bepaald model is gemaakt. Gestoffeerde meubels bestaan meestal uit vier delen: het geraamte, de veren, het opvulsel en de bekleding (meer over bekledingen op een volgende pagina).

Het geraamte, van oudsher hebben gestoffeerde meubels een geraamte van sterk, veerkrachtig hardhout – vaak beukenhout -gemonteerd met deuvels, schroeven en lijm. Bij moderne geraamtes zijn de deuvels meestal vervangen door nieten. Er bestaan goedkope geraamtes van zachthout, maar die moeten steviger in elkaar gezet worden om het gewicht aan te kunnen. Banken of fauteuils waarvan het geraamte geheel of gedeeltelijk zichtbaar is, zijn meestal gemaakt van hardhout, zachthout zou veel te snel beschadigd raken. Soms worden geraamtes van metaal of kunststof gemaakt, maar dan zijn ze minder duurzaam.
Vering

De vering bepaalt hoe gerieflijk een bank of fauteuil is. Vroeger had een bank grote spiraalveren die met singels op hun plaats werden gehouden, maar deze zijn grotendeels vervangen door een platte zigzagvering in combinatie met banden of een overspanning van rubber. Soms zijn de veren helemaal vervangen door rubberen banden, terwijl de goedkopere modellen alleen maar schuimrubber platen hebben met een ondersteuning van spaanplaat.

Vulling, bij meubels van topkwaliteit is de vulling van natuurlijk materiaal, zoals paardenhaar, jute of wol, maar bij de meeste banken is het schuimrubber. Volgens de nieuwe voorschriften moet dit speciaal schuimrubber zijn, dus dat kunt u beter even controleren. Het schuimrubber moet van goede kwaliteit zijn, anders verliest het al gauw zijn vorm. De kussens kunnen ook met veren gevuld zijn, controleer dan of ze doorgestikt zijn zodat de veren niet naar onderen kunnen zakken. Veren kussens moeten van tijd tot tijd opgeschud worden, dan zien ze er altijd op hun best uit.

Waar moet u op letten?

  • Als het geraamte zichtbaar is, kijk dan of het hout geen knoesten, scheurtjes of barsten vertoond en of de verbindingen goed gemaakt zijn.
  • Kijk ook onder bank of fauteuil om te zien of ook de verborgen delen vakkundig in elkaar gezet zijn.
  • Voel aan het opvulsel. De vering en het geraamte mogen niet voelbaar zijn onder de bekleding van zitting en rug en armleuningen. Als de bank gevuld is met schuimrubber, moet de zitting bol zijn.
  • Trek aan rug en armleuningen om te zien of ze goed vastzitten. Ze mogen niet te veel meegeven.
  • Kijk of de bekleding een keurmerk heeft, dan is deze getest op sterkte en duurzaamheid.
  • Als u uit bank of fauteuil opstaat, controleer dan of de zitting snel weer in vorm komt.
  • Losse kussens moet u om kunnen draaien om slijtage gelijkmatig te verdelen. Afneembare overtrekken moeten een ruime naadtoeslag hebben.
  • Controleer de afwerking. Loshangende draden, goedkope ritssluitingen en ruwe randen duiden op slechte kwaliteit.

De bekleding kiezen

In een gezin met kinderen en huisdieren slijt een bank natuurlijk sneller dan in een huishouden met een of twee personen. Daar moet de stof op afgestemd zijn. Bekledingsstoffen ondergaan vaak een ‘slijtage-test’, waarbij een machine er net zo lang over wrijft tot deze door de stof heen gaat. Hoe langer dit duurt, hoe steviger de stof is. Vraag hier in de winkel naar. Acrylvezels als dralon, zwaar katoen, wol en linnen gemengd met kunststof zijn allemaal goed slijtvast. Lichtere stoffen als katoen en chintz slijten sneller en na verloop van tijd kunnen de kleuren verbleken, zodat ze er sjofel uit gaan zien.

Als de bank aan veel slijtage onderhevig is, neem dan bekleding met een dessin. Daarop vallen vlekken en vuil minder op dan op effen stof. Kies stof die beschermd wordt door een vuil werend laagje. Met beschermhoezen voor de armleuningen zijn de kwetsbaarste delen van stoel en bank beveiligd. Bestel zo mogelijk extra bekleding voor de rug- en armleuningen voor een langere levensduur. Een bank met vaste bekleding doorstaat de slijtageslag vaak minder lang, u kunt beter kiezen voor losse overtrekken die u kunt wassen.

Op een bank met ronde vormen is de bekleding een langer leven beschoren dan wanneer de stof over scherpe randen getrokken is. Losse, slobberige bekleding kreukt en wordt eerder vuil dan strakke en slijt dus sneller.

Volgens de nieuwe voorschriften moeten bekledingsstoffen vlamwerend zijn, controleer of dit het geval is en anders of er een brandwerende voeringstof is gebruikt.

Als u kiest voor gedessineerde bekledingsstof, bedenk dan dat grote patronen in een kleine kamer kunnen overheersen, terwijl het effect van kleine bloemetjes verloren gaat op een grote bank of in een ruime kamer. Zorg voor een harmonieuze sfeer en kies bekleding die past bij de gordijnen en als de vloerbedekking of de gordijnen al een opvallend patroon hebben, neem dan effen stof in een bijpassende kleur. Bij de meeste merken kunt u kiezen hoe u de bank bekleed wilt hebben.

Als een gestoffeerde bank niets voor u is, kunt u ook aan een leren bekleding denken. Die is aantrekkelijk, slijtvast en behoeft weinig onderhoud, daar staat tegenover dat het duur is en koud om op te zitten.

Comfortabel en praktisch

Er zijn heel veel verschillende aspecten waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een bank of fauteuil. Neem als het kan het hele gezin mee naar de showroom, zodat iedereen kan proberen welk model het gemakkelijkst zit. De volgende punten zijn belangrijk.

  • Ga alleen op zoek als u ruim de tijd hebt, zodat u een aantal verschillende modellen kunt proberen. Zorg dat u niet moe bent dan zit alles heerlijk.
  • Doe uw jas uit en ga op uw gemak zitten. Beweeg op en neer om te controleren of u het geraamte of de vering niet door de kussens heen voelt.
  • Als u zit, moeten uw voeten de grond raken en de voorrand van de zitting moet zacht aanvoelen.
  • Kunt u gemakkelijk overeind komen? Voor oudere mensen is dit heel belangrijk.
  • Zoekt u een hoge of een lage rugleuning? Een hoge rugleuning geeft goede steun aan hoofd en nek, dat is beter voor lange mensen; op een bank met een lage rugleuning gaat u al gauw hangen.
  • Kijk of er zwenk wieltjes onder de meubels zitten, dan kunt u ze gemakkelijk verplaatsen bij het stofzuigen en andere schoonmaak werkzaamheden.

Zelf de bekleding kiezen

Als u een bankstel koopt, kunt u meestal kiezen uit een aantal bekledingsstoffen die de fabrikant vindt passen bij het meubel en de stijl. Deze stoffen zijn getest op stevigheid, duurzaamheid en veiligheid, dus u hebt niet alleen een bankstel dat past in uw interieur, u weet ook zeker dat het jarenlang meegaat. Maar als geen van deze stoffen u bevalt, kunt u ook vaak kiezen uit andere stoffen. Zo kunt u de vorm en de stijl van de bank van uw keuze combineren met de stof die u mooi vindt. De meeste fabrikanten weigeren echter aansprakelijkheid voor eventuele slijtage van stoffen die niet door henzelf voor het bankstel zijn geselecteerd.