Je trap is toe aan een nieuwe look en je hebt al een aantal mooie traprenovaties op het oog. Maar nu zit je je te bedenken hoe je de traprenovatie montage gaat doen. Ga je dit zelf uitvoeren of besteed je de klus uit aan een professional? Aan beide opties zitten een aantal voor- en nadelen, wat hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.
Voordelen zelf een trap renoveren
1. Bespaar op arbeidskosten
Je bespaart op arbeidskosten als je de montage zelf uitvoert. Vooral in deze dure tijden scheelt dat toch weer een dag loon voor een trapspecialist.
2. Je hebt de vrijheid
Je hebt de vrijheid om de trap te maken zoals je zelf wilt. Waardoor je niet afhankelijk bent van de monteur die het op zijn/haar eigen manier doet.
3. Bepaal je eigen tempo
Bepaal je eigen tempo. Doe je er liever wat langer over? Geen probleem. Je kan lekker al je spullen laten liggen en elke dag een stukje doen als je dat wilt.
4. Kies je eigen smaak
Geef je trap direct een persoonlijke ‘touch’, zodat het helemaal aansluit bij de style van je huis en interieur. Wees creatief en geef je trap een leuke kleur of plaats leuke tegeltjes tegen het gedeelte van de stootborden.
5. Je doet kennis op
Zelf je trap renoveren vereist een goede voorbereiding, maar je bouwt er nieuwe kennis en ervaringen mee op. Zoals je kennis over bijvoorbeeld houtsoort, zagen, lijmen en kitten. Alvast benieuwd naar de voorbereiding? Bekijk deze traprenovatie montage video voor een duidelijk voorbeeld.
Nadelen zelf een trap renoveren
1. Het kost tijd
Het kan veel tijd kosten als je zelf de montage uitvoert. Als je liever niet een paar dagen in een rommeltje leeft, kun je het beter laten uitbesteden aan een professional. Een ervaren trap monteur heeft 1 à 1,5 werkdag nodig voor een volledige traprenovatie.
2. Het is arbeidsintensief
Het kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Houd rekening met vaak de trap op en af en het tillen en zagen van de overzettreden. Is dit niet echt je ding? Of heb je 2 linkerhanden? Besteed het dan uit aan een professional en schakel hulp in van een handige buurman.
3. Investeer in spullen en voorbereiding
Je moet beschikken over spullen voor traprenovatie en de kennis. Hiervoor moet je je wel even voorbereiden. De aanschaf van nieuwe gereedschappen verhoogt het kostenplaatje.
4. Pas op voor foutjes
Doordat je weinig tot geen ervaring hebt is de kans groter dat je een foutje maakt. Om de fout te herstellen ben je langer bezig of kan extra kosten opleveren. Dit hoeft uiteraard niet te gebeuren, bereid je dus goed voor!
Over het algemeen is het renoveren van de trap een grote klus, maar het is echt goed zelf te doen. Overweeg wat het meest belangrijk is voor jou. Welke voor- of nadelen helpen jou bij het maken van de keuze?