Leiding aanleggen op de muur 6

Als u in een vertrek een extra wandcontactdoos of schakelaar wilt aanbrengen, moet u ook nieuwe leiding aanleggen. Het eenvoudigst doet u dit door de leiding aanleggen op de muur. Dat is niet zo mooi als leiding die weggewerkt is in de muur, maar het scheelt een boel werk. In deze klus wordt beschreven hoe u leiding met behulp van pvc-buis aanlegt. Er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden als u leiding op de muur wilt aanbrengen. U mag leiding niet tegen een plint leggen, omdat daar snel beschadigingen ontstaan. U mag de leiding daarentegen wel op de plint leggen. Ligt de leiding op andere plaatsen waar de kans op beschadiging groot is, dan moet de pvc-buis beschermd worden door een stalen of slagvaste kunststof mantelpijp.

Stap 1
Schakel de spanning uit van de groep waaraan u wilt gaan werken. Controleer dit voor de zekerheid met een spanningzoeker.

Leiding aanleggen op de muur

Stap 2
Teken de loop van de leiding op de muur, van de bestaande doos naar de plaats waar de nieuwe doos moet komen.

Leiding aanleggen op de muur 2

Stap 3
Bevestig de buis aan de wand met behulp van zadels. Gebruik hiervoor bolkopschroeven. Zet in elk geval zadels op 10 cm afstand van de dozen en van eventuele bochten en zorg dat er tussen twee zadels niet meer dan 40 cm afstand is.

Leiding aanleggen op de muur 3

Stap 4
Breng de benodigde bedrading aan in de buis. Als er bochten zitten in de nieuwe leiding, kunt u hiervoor een trekveer gebruiken. Dit wordt beschreven in de klus Bedrading trekken.

Leiding aanleggen op de muur 4

Stap 5
Bevestig de draden aan de wandcontactdozen, eer: aan de nieuwe en dan aan de doos van waaruit de nieuwe leiding getrokken is. Let erop dat de bruine draad op de klem wordt gezet die gemerkt is met P (van Phase).

Leiding aanleggen op de muur 5

Gereedschappen

Materialen