Klimop is een mooie, altijd groene, houtige klimplant, die in veel verschillende rassen verkrijgbaar is. Vorm en maat van het blad kunnen sterk uiteenlopen. De rassen zijn niet allemaal even winterhard. Sommige zijn zelfs alleen geschikt als kamerplant. Klimop kan in de loop der jaren een gedaanteverwisseling ondergaan.

Jonge plantjes hebben de zo herkenbare drie- tot vijftallige bladeren. Aan de scheuten vormen zich de hechtwortels, waarmee de plant bijna iedere hoogte bereiken kan. Oudere planten hebben langwerpige, ovale en ongedeelde bladeren. Klimop groeit pas op latere leeftijd. Bloeiende scheuten vormen geen hechtwortels.

De meeste rassen komen voort uit onze inheemse klimop (Hedera helix). Beproefde rassen voor de tuin zijn Atropurpurea’ en ‘Donerailensis’ (beide met roodbruine bladeren in de winter), ‘Goldherz’ (met een lichtere rand en geel in het midden), ‘Sulphur Heart’ (geelgroen in het midden) en ‘Woerner’ (ook wel ‘Remscheid’ genoemd, donkergroen met lichte nerven).

Klimop Eigenschappen

Bloeiperiode:

  September, Oktober

Bijzonderheden:

  Giftig, Altijd groen, Goeie klimmer

Standplaats:

  Halfschaduw, Schaduw

Grond:

  Los, Humusrijk, Kalkhoudend

Hoogte tot:

  20 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Hedera

De standplaats van de Klimop

Klimop gedijt op beschaduwde tot halfbeschaduwde plaatsen, maar is ook heel goed bestand tegen urenlange zon. Als bodembedekker kan klimop grote stukken grond snel met een dicht en diepgroen tapijt bedekken. Omhoog klimmend kan deze plant minder fraaie muren achter een groen tapijt verbergen. Een hek van lelijk ijzergaas kan door klimop zelfs een aantrekkelijk uiterlijk krijgen. Oude of afgestorven bomen lijken met klimop weer tot leven te komen. Muren worden in korte tijd mooi groen.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant klimop en geef de planten mest. Snoei overmatig lange scheuten terug om de groei onder controle te houden. Als u nieuwe planten wilt opkweken, kunt u tussen juni en augustus stekken snijden. Najaar en winter, snoei nu, als u dat nodig vindt, de plant opnieuw terug. Hou de aarde in het najaar goed vochtig. Geef de plant bij langdurige droogte water. Doe dit ook na een vorstperiode, zodra de grond niet meer bevroren is.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge, compacte planten. Let erop, dat de planten veel en sterke wortels en glanzende bladeren hebben. Koop nooit planten die er verwelkt, geel en iel uitzien en slechts weinig scheuten hebben. De talrijke klimop rassen zijn nogal verschillend qua winterhardheid. Sommige zijn alleen geschikt als kamerplant. Let op: de zwarte bessen die bij enkele rassen op oude planten verschijnen, zijn giftig. Halfschaduw. Rassen met groene bladeren hebben minder licht nodig. Bij rassen met gevlekte bladeren worden de bladkleuren door de zon mooier. Doorlatende grond. Klimop gedijt in humusrijke, vochtige aarde. Op warme, droge plaatsen kan klimop door spint worden aangetast. Op de bovenkant van de bladeren verschijnen dan zilverkleurige stippen; op de onderzijde fijne spinsels. Spuit de bladeren enkele keren met water of een oliehoudend middel af.