Toortsen vormen in het jaar dat ze zijn gezaaid, platte bladrozetten. Pas in het tweede of derde jaar groeit uit de rozet een hoge bloemschacht. Daaraan zitten veel knoppen die geleidelijk aan opengaan.

Verbascum bombyciferum is tweejarig en wordt tot 1,8 m hoog. De planten zijn viltig behaard. De zwavelgele bloemen verschijnen in juli en augustus. Het ras ‘Polarsommer’ heeft goudgele bloemen en wordt slechts 1,6 m hoog.

Verbascum chaixii is meerjarig, heeft groene bladeren en bereikt slechts 1 m hoogte. De lichtgele bloemen verschijnen eveneens in juli en augustus. Het ras Album’ bloeit wit.

Verbascum olympicum is tweejarig en wordt tot 2 m hoog. Deze planten hebben wit viltige bladeren en hebben in juli en augustus vertakte bloeiwijzen met gele bloemen.

Verbascum phoeniceum, de paarse toorts, is meerjarig en bereikt slechts 40-60 cm hoogte. De bladeren zijn donkergroen. Op slanke stengels verschijnen in mei en juni violetpurperen bloemen.

Verbascum rassen leven doorgaans langer dan de zuivere soorten. Ze vallen op door de zachte kleuren van hun bloemen.‘Pink Domino’ bloeit roze en wordt tot 1 m hoog. ‘Cotswold Queen’ heeft barnsteenkleurige bloemen en kan tot 1,5 m opgroeien. ‘Densiflorum’ bloeit citroengeel met lila meeldraden en wordt tot 1,8 m hoog.

Toorts Eigenschappen

  Soort:

   Tweejarig, Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli, Augustus

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Voedselarm

  Hoogte tot:

   2 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Verbascum

  De standplaats van de Toorts

  Met toortsen kunt u alle zonnige, droge standplaatsen verfraaien. Dicht bij het huis, tegen muren, naast het terras of op een glooiing zijn toortsen opvallende blikvangers. In perken en borders zijn voor de achtergrond de hoge soorten en rassen geschikt. Op de voorgrond of in de rotstuin zijn de lage soorten en rassen geschikt. Langs een tuinpad, hek of poort geplante toortsen zijn al van verre te zien.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Zaai toortsen in de volle grond. Bedek de zaden met een dunne laag aarde. Giet voorzichtig. Volwassen planten kunt u vanaf half mei direct op de eindplaats planten. Verwijder de uitgebloeide bloemen als u de levensduur van de planten en een tweede bloei laat in de zomer wilt bevorderen. Verplant de zaailingen vanaf augustus. Schud de uitgebloeide stengels uit in een papieren zakje. U kunt ook de hele stengel afsnijden en deze in het zakje stoppen. Bewaar dit tot het voorjaar op een droge plaats.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voorjaar gezonde, sterke, jonge planten in potten. U kunt ook vers zaad kopen. Koop nooit zieke, vergeelde of oude planten waarvan de wortels reeds uit de afvoergaten van de potten groeien. Als u de uitgebloeide stengels zo snel mogelijk verwijdert, leven de planten langer. Veel soorten zaaien zichzelf uit als u de zaden aan de plant laat rijpen. In veel gevallen ontwikkelen zich ook dochterrozetten. Zon. Toorts gedijt het beste op een warme, droge standplaats met veel zon. Doorlatende, voedselarme grond. Verhoog zonodig de doorlatendheid van de grond door er zand of fijn grind door te mengen. Meeldauw wordt veroorzaakt door schimmels. Op de bladeren ontstaat een witachtige schimmellaag. De bladeren rollen zich op en groeien krom. Ook scheuten en bloemknoppen kunnen worden aangetast. Aangetaste delen van de planten vernietigen.