De wederik is een vaste plant die houdt van een enigszins vochtige standplaats, maar stelt verder nauwelijks eisen. Van de wederik bestaan verschillende soorten die tot 1 m hoog kunnen worden. Lysimachia nummularia is daarvan met haar 5 cm hoogte veruit de kleinste.

Lysimachia punctata (puntwederik) wordt 60 tot 100 cm hoog en breidt zich uit door ondergrondse uitlopers. Haar grote, zachtgeurende, felgele bloemen zitten in groepjes bij elkaar in de bladoksels en vormen dichte pluimen. De bloeitijd loopt van juni tot augustus. ‘Adelheid’ is een goudgeel, dicht-bloeiend, 80 cm hoog ras.

Lysimachia nummularia kruipt met lage, weinig vertakte scheuten. Aan de blad-knopen hiervan ontstaan wortels. Zij wordt maar 5 cm hoog. De diepgele, schaalvormige bloemen bloeien van mei tot juli in de bladoksels. Het ras ‘Aurea’ heeft gele bladeren.

Lysimachia clethroides is een ongewone plant die 60 tot 70 cm hoog wordt. Haar bladeren worden in het najaar opvallend rood. De zuiverwitte, stervormige bloemen bloeien van juli tot september aan mooie, 25 tot 30 cm lange, aan de punt overhangende trossen. Ze doen denken aan eendekoppen en trekken vlinders aan.

Lysimachia ciliata is een Noordamerikaanse soort, wordt 80 cm hoog en vormt uitlopers. Van juni tot augustus komen de gele bloemen uit. De rode herfstkleur van de plant lijkt op die van Lysimachia clethroides.