De compacte, dichte struikjes van dopheide zijn bedekt met minuscule, naaldvormige bladeren. De kleine, klokjesvormige bloemen openen zich in uiteenlopende jaargetijden.

  • Erica carnea wordt winter- of sneeuwheide genoemd. De planten bloeien tussen december en mei en bereiken een hoogte van 25 cm. In de handel worden talrijke rassen aangeboden. ‘James Backhouse’ bloeit in de bekende rozerode kleur, evenals ‘Winter Beauty’. Er zijn ook rassen in andere kleuren, zoals de witbloeiende ‘Alba’, ‘Snow Queen’ en ‘Springwood White’, de karmijnrode ‘Ruby Glow’, de wijnrode ‘Myretoun Ruby’ en de violetrode ‘Vivellii’.
  • Erica cinerea, de rode dopheide, is bestand tegen licht droge grond en bloeit in juni en juli, eveneens in witte, roze en rode tinten.
  • Erica tetralix is de gewone dopheide en bloeit van juni tot september met dichte, scherm vormige trossen op 30-40 cm hoge scheuten met zilvergrijze bladeren. Het ras ‘Alba’ heeft witte bloemen.
  • Erica vagans wordt zwerf heide genoemd en bloeit van juli tot oktober op 30-50 cm hoge scheuten. ‘Alba’ heeft witte, ‘Mrs D.F. Maxwell’ dieproze en ‘St. Keverne’ zacht tot zalmroze bloemen.