Oude, onooglijke of verroeste radiatoren zijn geen gezicht in een gerenoveerde ruimte. Na een schoonheidskuur met speciale radiatorlak zien ze er weer als nieuw uit.

Radiator-schilderen

Radiator schilderen, voorbereiding

Radiatorlak is zeer hittebestendig en speciaal voor dit doel ontworpen. Er is zowel radiatorlak op basis van met water verdunbare acryl als op kunstharsbasis. De lak op acryl-basis is milieuvriendelijker; die op kunstharsbasis stoot- en slagvaster. Standaardverf kan ook gebruikt worden alleen vergeelt deze echter snel.

Het schilderen van radiatoren is niet zo eenvoudig, omdat veel plaatsen moeilijk bereikbaar zijn. Het beste kunt u een gehoekte kwast met lange houten steel gebruiken, die ook onder de naam ‘radiatorkwast’ wordt verkocht. Platte radiatoren, kunt u ook met een lakroller verven. Dat gaat relatief snel en eenvoudig. Het allermooiste resultaat krijgt u door de radiator los te halen, en op schragen te schilderen.

Het werk kan niet in een dag worden gedaan, zeker niet als u acryllak gebruikt. Bij deze lak wordt de radiator namelijk voor het eigenlijke lakken gegrond en moet dan eerst drogen. Als u aan het werk begint moet de radiator koud zijn; de lak hecht bij kamertemperatuur tussen 18 en 22 °C bijzonder goed. Het is belangrijk de vloer onder de radiator tijdens het schilderwerk goed af te dekken, het beste met plasticfolie. Het is bijna niet te vermijden dat er lak van de kwast druppelt. En als die eenmaal is opgedroogd, is hij heel moeilijk te verwijderen.

In principe moet de hele radiator in één keer worden geschilderd, want als er ‘nat in nat’ wordt gewerkt, vloeit de lak tot één laag ineen, wat heel fraai oogt.


Radiator schilderen

Schuren en schoonmaken

Voor het lakken moet de radiator grondig worden geschuurd. Op plekken waar de lak alleen bijgewerkt hoeft te worden, is het voldoende de radiator met schuurpapier op te ruwen. Roestplekken kunt u het best tot op het blanke metaal afschuren. Dit gaat het gemakkelijkst met een staalborstelkop op een boormachine. Na het schuren de radiator stofvrij maken.


Radiator schilderen

Bijwerken en gronden

Vlakke, tot op het blanke metaal afgeschuurde plekken worden met een roestwerend middel voor ijzer en staal voorgelakt. Dit voorkomt dat er opnieuw corrosie optreedt. Houd u aan de inwerk- en droogtijd van het roestwerende middel. Bij lak op waterbasis is er een grondlaag nodig. Belangrijk: de grondverf moet precies bij de lak passen het beste kunt u op elkaar afgestemde producten van dezelfde fabrikant gebruiken. Ook de grondlaag moet goed drogen.


Radiator schilderen

Lakken

Ten slotte wordt de radiatorlak opgebracht, zo mogelijk in één keer. De lak wordt naar verhouding dik opgebracht. Hij moet helemaal opgedroogd zijn voor de verwarming weer mag worden aangezet.