Voor de tuin zijn twee soorten hop geschikt.

Humulus lupulus

De gewone hop, wordt tot de voedingsgewassen gerekend omdat de vruchtkegels, die hopbellen worden genoemd, worden gebruikt voor de bereiding van bier. In sommige landen wordt hop ook als specerij gewas geteeld. Behalve nuttig, is hop ook decoratief. De planten groeien snel en kunnen een hoogte van 6-7 m bereiken. De hartvormige tot gelobde bladeren overlappen elkaar. Het ras ‘Aureus’ heeft geelgroene bladeren. De planten zijn tweehuizig, er bestaan dus mannelijke en vrouwelijke planten. Vanaf september produceren de vrouwelijke planten de aantrekkelijke, kegelvormige vruchten.

Humulus japonicus

De Japanse hop, is een niet winterharde klimplant en wordt daarom in ons klimaat doorgaans eenjarig gekweekt. De planten lijken sterk op de gewone hop, maar ze hebben een wat fijner en sierlijker uiterlijk. Het ras ‘Variegata’ heeft bladeren met witte tekeningen.

Hop Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juli, Augustus

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Goeie klimmer

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Humusrijk

Hoogte tot:

    7 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Humulus

De standplaats van de Hop

Hop vormt binnen korte tijd een dicht gebladerte en is daarom geschikt voor de begroeiing van muren, hekken en bomen. Zet de planten op 2-2,5 m afstand van elkaar tegen een hek van ijzergaas, en u hebt binnen korte tijd een aantrekkelijke haag. Als u hop aan de voet van een stevige, hoge paal plant, wordt deze binnen een korte tijd een opvallende ‘bladerzuil’. Zonder problemen kunnen de planten ook aan bomen of grote struiken omhoog klimmen. Hop is ook een perfecte plant voor het begroeien van een pergola of prieeltje. De scheuten zorgen in de zomer voor schaduw en privacy. De Japanse hop kunt u ook in een grote kuip op het balkon of het terras planten. Doe het als de hopboeren: zorg voor een stelsel van stevige draden als houvast voor de planten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant gewone hop in het voorjaar, zodra u de grond weer kunt bewerken. Japanse hop zaait u vanaf maart in een opkweekbak of in afzonderlijke potten. In de tweede helft van mei buiten planten. Vanaf april kunt u ook direct in de voorbereide grond zaaien. Geef de planten bij droogte water. Ze hebben slechts om de twee maanden mest nodig. Japanse hop is eenjarig en moet in het najaar worden verwijderd. Bij de gewone hop bevriezen alleen de bovengrondse delen. Snij de afgestorven scheuten af. Bedek de grond met dennentakken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad van de Japanse hop of krachtige, in containers opgekweekte jonge planten van de gewone hop. Koop nooit hop zonder kluit. Controleer de planten ook op aantastingen door plagen en meeldauw. Schik de scheuten van hop in een horizontale positie, zodat ze een muur of een boog kunnen begroeien. Draai de scheuten om de stijlen of mazen. Scheuten met vruchten kunt u gemakkelijk drogen Ze zijn zeer decoratief. Volle zon tot halfschaduw. Hop wordt in de zon voller, maar houdt wel van schaduw voor de wortels. Leem en humusrijke, doorlatende grond. Overbemeste planten zijn gevoelig voor aantastingen door ziekten en plagen. Grijswitte aanslag onder en geelbruine vlekken op het blad duiden op een aantasting door valse meeldauw. Deze schimmelziekte treedt op bij vochtig weer en bij een gebrekkige luchtcirculatie. Aangetaste bladeren verwijderen of met een fungicide bestrijden.