Door goed te isoleren kun je geluidsoverlast tot wel 50% verminderen. Daarnaast voorkom je dat er teveel warmte verloren gaat en dat betekent dat je minder hoeft te stoken. Kortom, genoeg redenen om ook je muren te isoleren. Maar waar begin je? En welke verschillende soorten muurisolatie zijn er eigenlijk? Wij vertellen je er meer over in dit blogartikel.
Spouwmuurisolatie
Een andere manier om je woning te isoleren is door te kiezen voor spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee losse muren met ruimte ertussen. Als die ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, dan hebben we het over spouwmuurisolatie. Is jouw woning tussen 1930 en 1975 gebouwd, dan kan spouwmuurisolatie interessant zijn. Woningen van voor 1930 hebben meestal geen spouwmuur. Huizen van na 1975 zijn vaak al gebouwd met isolatie. Spouwmuurisolatie gaat net zo lang mee als je woning, en is goedkoper dan je denkt. Je hebt het namelijk al snel terugverdiend. Zo bespaar je al snel veel geld op de stookkosten en behoort tocht in huis tot het verleden. Daarnaast ben je ook direct van vocht en schimmel af, mocht je hier last van hebben. Met andere woorden: je woont veel prettiger!
Gevelisolatie
Een andere manier om je woning te isoleren is door te kiezen voor gevelisolatie, ook wel het isoleren van de buitenmuren genoemd. Dit is de beste isoleermethode wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat er geen spouw aanwezig is. Het grootste voordeel van gevelisolatie is dat je geen binnenruimte verliest, omdat de isolatielaag aan de buitenkant wordt aangebracht. Dat geeft je ook direct de gelegenheid om jouw gevel een nieuwe look te geven. Dit hangt natuurlijk wel af van de gekozen gevelbekleding. Zo is gevelbepleistering de meest gekozen gevelbekleding, maar ook een afwerking met steenstrips, bakstenen en hout behoort tot de mogelijkheden. Tip: laat je informeren door een specialist, zoals Intriplex.nl. Dan weet je zeker dat je over het juiste materiaal beschikt om zelf aan de slag te gaan.
Isolatie aan de binnenzijde
Er bestaat ook een methode om je woning langs de binnenzijde te isoleren. Het wordt niet vaak gedaan, want er kleven ook behoorlijk wat nadelen aan. Kies daarom pas voor deze methode wanneer andere opties technisch niet haalbaar zijn, zoals spouwmuurisolatie en gevelisolatie. Bij isolatie langs de binnenzijde wordt de muur blootgesteld aan felle temperatuurschommelingen wat kan resulteren in scheurvorming, maar ook een broeikaseffect in de zomer. Daarnaast wordt ook het risico op koudebruggen en op condensatie tussen de isolatie en buitenwand vergroot. Bij renovaties is er soms geen andere mogelijkheid dan kiezen voor isolatie aan de binnenzijde, zoals bij historische woningen waar de buitengevels onaangetast moeten blijven.