De zijdeachtige bloemen van de heesterpioen of boompioen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en kunnen een doorsnee van 25 cm bereiken. Ze verschijnen in mei en juni tegen de achtergrond van lange, geel- of blauwgroene, gelobde bladeren.

Heesterpioenen groeien in de loop van de tijd uit tot struiken met enkele scheuten die uit de basis ontstaan. De planten worden doorgaans eerder breed dan hoog. Ze kunnen een hoogte van slechts 1,2 m bereiken.

Paeonia suffruticosa is geen algemeen bekende tuinplant. Deze planten bloeien wit tot roze en hebben donkerrode vlekken aan de basis van ieder bloemblad. Er zijn talrijke rassen verkrijgbaar.

Bij de rassen wordt onderscheid gemaakt tussen Europese en Japanse rassen. De Japanse rassen hebben kleinere bloemen, veelal enkelvoudig of halfgevuld en maken daardoor een elegante indruk. De Europese rassen zijn vaak opvallend groot bloemig en dichtgevuld en daardoor uitermate weelderig. Bij boomkwekerijen en in de vakhandel zijn van beide groepen uiteenlopende rassen verkrijgbaar die in witte, roze, rode, violette en gele tinten bloeien.

Heesterpioen - Boompioen Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:Mei, Juni
    Bijzonderheden:Giftig, Geurend
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Doorlatend
    Hoogte tot:1,25 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Paeonia suffruticosa



De standplaats van de Heesterpioen

Bloeiende heesterpioenen trekken ieders aandacht. Als solitair geplant, hebben ze een zonnige, beschutte standplaats nodig. Langs het tuinpad komt de schoonheid van deze planten bijzonder mooi uit. Plant de struiken dan op 1,5 m afstand van elkaar en zorg voor een lang bloeiende onder beplanting. Ook na de bloei zijn heesterpioenen nog lange tijd aantrekkelijk door de mooie bladeren. In borders kunt u halfhoge of lage vaste planten en zomerbloeiers voor heesterpioenen zetten. Houd daarbij altijd een afstand aan van ten minste 60 cm, zodat de ondiep groeiende wortels niet worden beschadigd.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Verwijder de bescherming van de winter. Breng compost aan in de wortelzone. Heesterpioenen hoeft u niet te snoeien. Verwijder echter doodgevroren of afgebroken scheuten. Geef de planten bij aanhoudende droogte water. Vervang de mulchlaag als dit nodig is. Plant heesterpioenen in het najaar, aangezien de planten al vroeg in het voorjaar uitlopen. Dek de wortelzone voor het invallen van de vorst af met blad. Lage planten kunt u met takken beschermen, hogere met jute of met ijzergaas, opgevuld met bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voor-of najaar jonge heesterpioenen als containerplanten. Koop nooit oudere, grote planten. Ook al zijn deze in containers opgekweekt, er kunnen problemen bij het inwortelen ontstaan. Zorg dus voor een goede start. Bescherm heesterpioenen tegen vorst door de planten in het najaar in jute te pakken en de tussenruimtes met blad op te vullen. Heesterpioenen groeien traag en bloeien pas na enkele jaren. Goed verzorgd, kunnen ze zeer oud worden. Zon. Heesterpioenen hebben een zonnige, warme en beschutte plaats nodig. Doorlatende, humusrijke grond. De grond moet veel voedsel bevatten. Heesterpioenen gedijen het best in neutrale tot licht alkalische grond. Bij koel en vochtig weer kan grauwe schimmel optreden. De jonge scheuten worden daardoor bruin en slap en zijn bedekt met een pluizige schimmelaanslag. Aangetaste delen moet u verwijderen en vernietigen, evenals in het najaar alle afgevallen bladeren.