De struikachtig groeiende haagkersen worden ook kamperfoelie genoemd. Er zijn hoge en lage soorten. Deze hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: tegenover elkaar staande bladeren en vruchten en intens getirende bloemen. De hoge soorten zijn zomergroen en gemakkelijk te kweken.

  • Lonicera involucrata var. ledebourii is afkomstig uit Californië en wordt 2-3 m hoog. De brede struiken bloeien in mei diepgeel met rode schutbladeren. De vruchten zijn donkerrood tot zwart. Hoe donkerder de vruchten, hoe donkerder de schutbladeren.
  • Lonicera maackii komt uit China en Japan en wordt 3-4 m hoog. Kenmerkend is de schermvormig overhangende kroon. De talrijke, kleine, geelwitte bloemen verschijnen in juni, gevolgd door rode vruchten die tot de winter blijven hangen. De groene bladeren worden in het najaar opvallend geel.
  • Lonicera tatarica komt uit Zuid-Rusland, groeit strak rechtop en bereikt een hoogte van 4 m. De witte tot rozerode bloemen verschijnen van eind april tot eind juni. De vruchten zijn bloedrood. Het ras ‘Hack’s Red’ bloeit in een stralende, purperroze tint.
  • Lonicera xylosteum groeit breed overhangend en kan een hoogte van 3 m bereiken. De witachtig gele bloemen verschijnen in mei, gevolgd door donkerrode vruchten. Lonicera x xylosteoides ‘Clavey’s Dwarf’ wordt slechts 1 m hoog en heeft een bolvormige kroon.

De laagblijvende soorten hebben altijdgroene bladeren. In een strenge winter kunnen deze afvallen, maar de planten lopen in het voorjaar weer uit. Ze bloeien in mei.

  • Lonicera nitida wordt 1-1,5 m hoog en groeit dicht vertakt en met overhangende scheuten. De bloemen zijn roomwit, de vruchten purperrood. ‘Elegant’ wordt wat breder, ‘Maigrün’ blijft compact en is volledig winterhard.
  • Lonicera pileata groeit in een ‘nestvorm’ en bereikt een hoogte van nauwelijks 40 cm. Deze plant kan echter 120 cm breed worden. De bloemen zijn lichtgeel, de vruchten violet.