Zelf een afvoer aansluiten? Niet elke afvoer is hetzelfde, de doorsnede of het materiaal kan verschillen. Daarom proberen we u op weg te helpen, door een voorbeeld klus. Waarin veel tips en handigheden in voorkomen.

Stap 1
Als u een pvc-afvoer (schuifsysteem) wilt verlengen, bijvoorbeeld om een wasmachine aan te sluiten, dan moet u in de valpijp zo laag mogelijk een vertakking met steekmof inbouwen.

Afvoer aansluiten

Stap 2
Op de vooraf aangebrachte markeringen zaagt u de buis met een metaalzaag door. Een grover getande zaag geeft een te ruwe zaagsnede. De pijp wordt aan de binnenkant met een hobbymes ontbraamd. De buitenkant schuint u af met een (metaal-)vijl. De steekmof (of elk ander aansluitstuk) valt er door de schuine rand makkelijk op te schuiven.

Afvoer aansluiten 1

Stap 3
Om de verbindingen nog makkelijker te laten schuiven smeert u wat vet op de rand van de buis. Tip: met een beetje afwasmiddel werkt het ook. In het algemeen geldt dat de buisdelen volledig in elkaar geschoven moeten worden. Bij het afzagen moet u rekening houden met 5 cm overlapping.

Afvoer aansluiten 2

Stap 4
Schuif de steekmof op de onderste en de vertakking op de bovenste buis. Als u nu de steekmof omhoog schuift is de verbinding klaar. Zet nu een bocht van 450 op de vertakking (0 50 mm). Daarop kunt u dan de pijp van de afvoer (ook 0 50 mm) weer aansluiten.

Afvoer aansluiten 3

Stap 5
Houd voor de rechte buis een licht afschot tot de valpijp aan (2 cm per meter is genoeg) en bevestig hem op deze hoogte met geluiddempende beugels. Bij koppelingen en verder op telkens een meter afstand moet u een beugel plaatsen. Afhankelijk van de lengte van de buis en het aantal aangesloten afvoeren, moet u eventueel een grotere buisdiameter kiezen (0 70 mm).

Afvoer aansluiten 4

Stap 6
Hoeken van 90 graden worden altijd met twee knikken van 45 graden gemaakt, zodat de stroomsnelheid zo min mogelijk wordt geremd. Een te lage stroomsnelheid leidt ertoe dat een buis snel dichtslibt. Bochten van 90 graden vind je alleen bij de aansluiting op een apparaat, zoals bij toiletpotten, en eventueel bij een inbouw toilet.

Afvoer aansluiten 5
Stap 7

Stap 8
Voor bijvoorbeeld een wasmachine kan nu een sifon op een heet waterafvoer worden aangesloten met een 90 graden bocht. Als u meerdere apparaten aansluit, of als de afvoer een lange afstand moet overbruggen, vraag dan advies in de bouwmarkt. Het principe van het leggen van afvoerleidingen blijft echter hetzelfde.

Afvoer aansluiten 6

Gereedschappen

Materialen