Heb je onlangs nieuwe Karwei plafondlampen gekocht voor in huis? Tijd om aan de slag te gaan met de montage hiervan. Bij de oplevering van een nieuwe woning wordt het plafond standaard van een aantal punten voor het aansluiten van de verlichting voorzien. Op het moment dat zo’n punt zich niet boven de eettafel of bijvoorbeeld de bijzettafel in de woonkamer bevindt, kun je het verlichtingspunt verplaatsen. Er zijn verschillende methoden om hierin te slagen. Dit artikel zet de opties voor je op een rijtje. Vergeet vooraf niet de stroom uit te schakelen. 

Gebruik een kabelgootje vanaf het aansluitpunt 

De makkelijkste manier om de elektra vanaf het aansluitpunt door te trekken naar de plek waar je de plafondlamp op wilt hangen is het gebruik van een kabelgootje. Deze kun je aan het plafond bevestigen met de plakstrip die standaard op zo’n gootje zit. Schaf een elektriciteitskabel aan om de losse draden bij het aansluitpunt te kunnen verlengen. Met lasklemmen maak je een stevige en veilige verbinding tussen de draden. Je kunt de plafondlamp vervolgens op de gebruikelijke wijze aansluiten op de elektra.  

Tip: je kunt het aansluitpunt afdekken met een compacte afdekplaat voor plafonds. Je koopt zo’n afdekplaat bij de bouwmarkt. 

Maak gebruik van het Lightswing® ophangsysteem

Een andere mogelijkheid is het gebruik van het Lightswing® ophangsysteem. Er zijn verschillende bouwmarkten waar je dit systeem kunt kopen voor iets meer dan honderd euro. Feitelijk is het ophangsysteem niets meer dan hetgeen een kabelgootje doet, met het verschil dat je dit systeem direct op het aansluitpunt in het plafond kunt bevestigen. Zo hoef je niet in het plafond te boren voor het ophangen van de plafondlamp. Daarnaast heb je geen losse elektriciteitskabels nodig om de elektra vanaf het punt in het plafond door te trekken naar het punt boven de eet- of bijzettafel. 

Verplaatsen van een aansluitpunt 

Tot slot zou je het verplaatsen van het volledige aansluitpunt kunnen overwegen. Zie het als het plaatsen van een nieuw stopcontact in de wand. Houd er rekening mee dat het verplaatsen van zo’n aansluitpunt arbeidsintensief en niet eenvoudig is. Je moet in het plafond frezen om de kabels vanaf het ene, naar het andere aansluitpunt door te kunnen trekken. Het boven je macht moeten werken maakt dit bepaald niet eenvoudiger. Ervaring met het frezen in wanden en plafonds is nodig om deze klus op een veilige en vakkundige wijze uit te kunnen voeren.