Van de vele clematis soorten behandelen we hier de soorten die een groot aantal rassen hebben en waardevol zijn als sierplant in de tuin. Ze bloeien weelderig en zijn minder ziektegevoelig dan grootbloemige. Daarnaast hebben ze kleinere bloemen, maar ze verschijnen wel in grotere aantallen. Vele ontwikkelen opvallende, veervormige vruchten en hoeven niet gesnoeid te worden.

 • Clematis alpina wordt maar 1,8 m hoog en heeft in april en mei klokvormige, paarse bloemen. Rassen die 2,5 tot 3 m hoog worden zijn ‘Columbine’ (bleekblauw), ‘Pamela Jackman’ (azuurblauw), Trances Rivis’ (diepblauw) en ‘Ruby’ (purperroze).
 • Clematis macropetala klimt tot 2,5 m hoogte. De paarse, klokvormige bloemen bloeien in mei en juni en zien er door hun meeldraden gevuld uit. Een van de bekendste rassen is ‘Markham’s Pink’ (purperroze met lila rand).
 • Clematis montana groeit snel omhoog tot soms wel 10 m hoog. De witroze, schaalvormige bloemen bloeien in mei en juni. Ook alle rassen zijn roze of wit getint en vele ervan geuren, zoals ‘Grandifloray Pink Perfection’, ‘Tetrarose’ en Clematis montana var. wilsonii.
 • Clematis viticella klimt tot 6 a 9 m hoogte. De hangende, puntige bloemen zijn lila en bloeien weelderig van juli tot september. Mooie rassen met schotelvormige bloemen zijn ‘Alba Luxurians’ (wit), ‘Purpurea Plena Elegans’ (rood, gevuld), ‘Abundance’ (mauverood), ‘Kermesina’ (wijnrood).
 • Clematis orientalis wordt 3 tot 6 m hoog. De knikkende, maïsgele bloemen bloeien van juli tot oktober.
 • Clematis rehderiana is een zeldzame soort die 6 m hoog kan worden met gele, intens geurende, klokvormige bloemen die van juli tot oktober weelderig bloeien.

Andere rassen zijn ‘White Swan’ (wit, gevuld) en ‘Rosy O’Grady’ (roze, halfgevuld). Clematis ‘Orange Peel’ heeft gele, op klokken lijkende bloemen en zaadgroepen die lijken op poederkwasten.

Clematis Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:Afhankelijk van soort, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden:Goede snijbloem, Goeie klimmer
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot:10 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:ClematisDe standplaats van de Clematis

De clematis soorten en rassen hebben veel toepassingsmogelijkheden. Als bodembedekker kunt u Clematis alpina en Clematis macropetala gebruiken. Als klimplant zijn hoger klimmende vormen imposant. In bakken met klimhulp gedijen de soorten die minder groeien, probleemloos.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Beste plant tijd: maart en april. Geef pas gezette en ingewortelde planten ruim water en bedek ze tot ze gaan uitlopen met compost. Geef oudere planten bovendien organische mest. Verwijder afgestorven takken. Geef clematis bij aanhoudende droogte water. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de grond koel te houden. Alternatieve plant tijd voor clematis soorten. Dek de wortelzone goed af met mulch. Geef jonge planten daarnaast een winterbescherming van stro of rijshout.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop clematis met gezonde bladeren en steun stok in een container. Koop nooit planten met weinig of geknikte takken, bruine, slappe bladeren of planten die door ruimtegebrek in elkaar zijn gegroeid. Koop geen zieke planten Verwijder in het voorjaar afgestorven takken. Dun te groot geworden planten na de bloei uit. Vermeerder clematis door afleggen of stekken. Enkele soorten vormen ook zaad dat uitgezaaid kan worden. Zon tot halfschaduw. De bovenkant van de clematis staat het liefst in de zon of halfschaduw, maar de onderkant het liefst in de schaduw. Doorlatende, losse, humusrijke grond waarin ook gerust een beetje kalk mag zitten. Slakken kunnen al vanaf april van de ene op de andere dag de eerste tere takken van de jonge clematis radicaal wegvreten. Bescherm vooral pas gezette planten met een beschermring van zaagsel of zet vallen met bier, waarin de schadelijke dieren verdrinken.