Wil jij in het voorjaar ook weer kunnen genieten van jouw tuin? Zorg er dan voor dat jouw tuin er ook in de winter netjes bij ligt. Misschien heb je dit klusje een tijdje uitgesteld omdat we nog zo lang mooi weer gehad hebben. Maar het winterklaar maken van jouw tuin is essentieel om een goed verzorgde tuin te behouden. Dan kun jij in het voorjaar weer heerlijk genieten van bloeiende planten, zingende vogels en hopelijk een heerlijk voorjaarszonnetje! Hoe je jouw tuin winterklaar maakt, zochten wij voor jou uit.
Snoeien
Voordat het echte vriezen begint is het belangrijk om nog een keer te snoeien. Hoewel het per plant of boom verschilt wat de beste tijd is om te snoeien. Wordt vaak aangeraden om in het najaar te snoeien omdat er dan geen bladeren meer aan de takken zitten. Op deze manier kun je de tak goed zien, en dus ook goed zien wat je weg kunt snoeien. Een uitzondering hierop is coniferen snoeien, dit kun je het beste doen in Augustus of September. Wanneer je coniferen na September nog gaat snoeien hebben ze namelijk niet voldoende tijd om te herstellen van de snoeibeurt voordat de winter begint. Check dus altijd even welke maand het beste is voor het snoeien van de bomen en/of planten in jouw tuin.
Bescherm vorstgevoelige planten tegen de kou
Heb jij planten of bloemen in de tuin staan die niet tegen vorst kunnen? Zorg er dan voor dat je deze op tijd naar binnen haalt, of pak ze in. Je kunt ze het beste bewaren op een vorstvrije plek in huis zoals in de garage. Vergeet niet om de planten even goed af en toe water te geven! In de tuin krijgen ze natuurlijk vanzelf water door de regen, maar binnen zal jij dit moeten doen. Mocht je geen ruimte in huis hebben om de planten neer te zetten, dan kun je er ook voor kiezen om ze in te pakken. Hier kun je verschillende materialen voor gebruiken zoals jute, vliesdoek of oude dekens (zolang het maar ademt). Let er wel op dat je nooit natte planten inpakt. Dan kan er namelijk broei ontstaan. Wacht dus totdat de plant helemaal droog is voordat je begint met het inpakken. Heb jij vaste planten die vorstgevoelig zijn? Dan kun je deze natuurlijk niet naar binnen verplaatsen. Bescherm deze planten met een laagje afgevallen bladeren of leg vliesdoek neer bij de wortel.
Maai het gras nog een laatste keer
Voordat het begint te vriezen kun je nog eenmaal het gras maaien. Bij de laatste maaibeurt kun je het beste een maaihoogte van 4 a 5 cm aanhouden. Op deze hoogte is de grond voldoende beschermd voor de winter. Let erop dat je het gras niet te kort maait.
Check je waterleidingen
Wanneer je een buitenkraan hebt is het belangrijk om te zorgen dat het water niet gaat bevriezen wanneer er vorst op komst is. Het is daarom ontzettend belangrijk om je waterleidingen te controleren. Laat de leidingen helemaal leeg lopen zodat er geen water meer in de leidingen zit. Op deze manier kan het ook niet bevriezen. Sluit de hoofdkraan af en breng eventueel isolatie aan bij de leidingen of kranen die in een onverwarmde ruimte zitten.
Ruim alle bladeren op
Doordat de bladeren van de bomen vallen in de herfst zal je waarschijnlijk best wel wat bladeren in jouw tuin hebben liggen. Het is belangrijk om deze bladeren op te ruimen omdat ze anders het gras kunnen verstikken en bijvoorbeeld schimmel kunnen veroorzaken. Wanneer de bladeren op stenen liggen kan het erg glad worden. Veeg de bladeren daarom bij elkaar en verplaats ze naar een hoek van de tuin. Het is het beste om de bladeren daar te laten liggen zodat insecten, vogels of egels de bladeren als beschutting kunnen gebruiken tijdens de koude maanden.
Verwijder 1-jarige bloemen of planten
Heb jij 1-jarige bloemen of planten in jouw tuin staan? Dan is dit de tijd om ze weg te halen. De meeste van deze planten zijn nu wel uitgebloeid en zijn dus in principe ‘op’. Je kunt de bloemen of planten het beste met wortel en al uit de grond trekken. vervolgens kun je ze weggooien in de groene container.
Tuinmeubels opruimen of beschermen
Het is belangrijk om jouw tuinmeubels te beschermen tegen de vrieskou. Mocht je de ruimte hebben, is het aan te raden om het meubilair naar binnen te halen. Ook onder de overkapping is prima omdat de meubels dan in ieder geval droog staan. Heb je hier geen ruimte voor? Zorg er dan voor dat alles afgedekt wordt en dat kussens opgeborgen worden. Houd er altijd rekening mee dat beschermhoezen niet 100% waterdicht zijn. Ze beschermen voornamelijk tegen vuil en wind.