De aparte toverhazelaars ontlenen hun sierwaarde vooral aan de zeer vroege bloei in de winter. De op losse, enigszins verkreukelde kwasten lijkende bloemen geuren zacht. Bij vorst en sneeuw rollen de bloembladeren zich volledig op, om op dagen met mooi weer open te gaan. De vrij grove bladeren verschijnen pas na de bloei en lijken sterk op die van de gewone hazelaar. De enigszins knoestige vruchten doen aan noten denken. Ze springen in het najaar met een plof open om het zaad eruit te slingeren. In het najaar verkleuren de bladeren stralendgeel, oranje of rood.
- Hamamelis mollis bereikt een hoogte van 3-5 m en wordt meestal nog wat breder. Belangrijke rassen zijn ‘Brevipetala’ met kleine, oranjegele, dicht bij elkaar zittende bloemen en ‘Coombe Wood’ die opvalt door de zeer aangenaam geurende, spinachtige, goudgele bloemen.
- Hamamelis japonica blijft met 3 m hoogte wat kleiner. Een uitstekend ras is ‘Zuccarina’ met gele bloemen.
- Hamamelis x intermedia is een kruising tussen H. mollis en H. japonica. Een prachtig wijnrood bloeiend ras is ‘Diane’. Oranje tot koperkleurige bloemen hebben ‘Orange Beauty’, ‘Feuerzauber’, ‘Jelena’ en ‘Ruby Glow’. Gele bloemen hebben ‘Pallida’, ‘Arnold Promise’, ‘Barmstedt Gold’ en ‘Westerstede’.
- Hamamelis vernalis heeft kleinere bloemen en is daarom minder in de tuin vertegenwoordigd. De planten worden slechts 2 m hoog en tooien zich in het najaar met prachtige kleuren.
- Hamamelis virginiana is de uitzondering tussen de toverhazelaars. De lichtgele bloemen verschijnen namelijk al in het najaar, tegelijk met het afvallen van de bladeren. De struiken groeien rechtop en bereiken een hoogte van maximaal 5 m.