Een groene tuin ziet er prachtig uit, maar wist u dat een begroeide tuin ook nog eens goed is voor het milieu? Gras staat er namelijk om bekend dat het zeer goed koolstofdioxide opneemt en omzet in zuurstof. Een groene tuin werkt dus luchtzuiverend en is daardoor ook nog eens zeer goed voor de gezondheid. Bovendien houden belangrijke insecten die bloemen, planten en fruitbomen bestuiven ook van een groene tuin. Het aanleggen van een grasveldje is zeker niet moeilijk, maar het vereist wel enige voorkennis en gereedschappen. In dit artikel leest u hoe u zelf een grasveldje kunt aanleggen en verzorgen.

Kies het juiste gras

Als eerste is het belangrijk om te kiezen voor een grassoort die goed bij uw tuin past. Gaat u het gras op een schaduwrijke plaats aanleggen, kies dan voor schaduwgras. Heeft u kinderen of huisdieren die veel op het gras zullen lopen en spelen, dan kunt u het beste voor speelgras kiezen. Deze soort is ijzersterk en kan zeker tegen een stootje.

Denkt u ook na of u graszaden gaat zaaien of opgerolde graszoden voor het hele gazon gaat leggen. Met graszaden duurt het lang voordat u een vol grasveldje zult hebben en wanneer u niet goed zaait, kunnen er ook gaten ontstaan. Met graszoden heeft u vrijwel meteen een prachtig grasveld. Graszoden zijn echter wel iets duurder dan graszaad, maar dubbel en dwars het geld waard.

Bereid de grond goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom altijd voor een goede ondergrond voordat u graszaden gaat zaaien of zoden aan gaat leggen. De beste manier is om eerst uw aarde te laten testen. Een test zal uitwijzen hoe gezond de aarde is en wat het nog nodig heeft. Ondertussen kunt u stenen, takken en andere objecten weghalen en onkruid verwijderen.

Wanneer de uitslag van de test binnen is, kunt u de grond vermengen met de voedingsstoffen die het nodig heeft. Maak daarna de aarde glad door kuilen te vullen en de grond te harken. Sla ook grote kluiten kapot met een schop of spade. Vergeet niet om voor het zaaien of planten de aarde vochtig te maken.

Plant het gras

Nu is het tijd om graszaad te zaaien of graszoden uit te rollen. Voor graszoden begint u helemaal in het hoekje en rolt u de mat strak tegen de rand uit. Aan het einde knipt of snijdt u de mat af met een scherpe schaar of spade. Rol de volgende rol er strak tegenaan. Wordt uw grasveld langer dan de rol? Snijd dan de rollen in matten van dezelfde lengte, zodat de naden naast elkaar komen te liggen. Op deze manier zullen ze minder opvallen.

Zorg tijdens het uitrollen dat er geen enkel randje meer zichtbaar is, want anders zal deze uitdrogen. Houd de graszoden goed nat tijdens het uitrollen en loop er niet overheen. Wanneer het veldje klaar is, kunt u het gras besproeien en aandrukken met een gazonwals. Regelmatige verzorging en bewatering is erg belangrijk voor een jong gazon.

Tips

Hier volgen nog enkele tips die u het beste in acht kunt nemen tijdens het aanleggen van uw grasveldje. Graszaad kan alleen in bepaalde seizoenen worden gezaaid, terwijl graszoden het hele jaar door kunnen worden gelegd. Doe dit echter niet in extreem droge periodes of wanneer de grond bevroren is. Bemest na de aanleg ook regelmatig uw gazon en maai het de eerste twee weken niet.