Houten terras maken

Als u eens iets anders wilt dan een terras van klinkers of terrastegels, is een houten terras een goed alternatief. Hoewel het klimaat in ons land niet de ideale omstandigheden biedt voor dergelijke houten constructies, kunt u met goed behandeld tuinhout alle kanten op. Het spreekt voor zich dat zulk materiaal eerder aan vervanging toe zal zijn dan steen, of composiet maar u roept met hout een geheel andere sfeer op, die de moeite meer dan waard is. Al zijn er tegenwoordig composiet vlonderplanken op de markt die erg dicht bij het tuinhout in de buurt komen.

Een vakman is in staat een prachtige veranda, inclusief houten afsluitingen en ingebouwde houten banken voor u bouwen. Dat is zeer specialistisch werk, waardoor eerder een compleet overdekt balkon dan een terras tot stand komt. Hier wordt uitgelegd hoe u een eenvoudig houten terras maakt.

Een houten terras maken is niet moeilijk. Maak voordat u begint een duidelijke tekening op schaal hoe u het houten terras wilt maken, zodat u precies kunt uitrekenen hoeveel materiaal u moet aanschaffen. Houdt bij het bepalen van de omvang rekening met de beoogde functie van het terras.

In het ideale geval wilt u het houten terras op de plaats van het huidige, tegel terras. Laat het oorspronkelijke materiaal dan gewoon liggen en bouw de houten constructie daarop. Een betere fundering is nauwelijks denkbaar.

Stap 1
Als u de houten vloer op een onverharde ondergrond wilt leggen, zult u eerst voor een fundering moeten zorgen. Daartoe zet u met piketten en touw de omtrek van uw terras af.

Houten terras maken 1

Stap 2
Stamp de bovenlaag goed aan en egaliseer waar nodig. Erg onregelmatige ondergronden kunt u het beste egaliseren door een dun laagje te verwijderen terwijl u controleert met de waterpas. De grond moet in ieder geval goed aangestampt zijn.

Houten terras maken 2

Stap 3
Leg de betontegels uit volgens het bouwplan, met een onderlinge afstand van 40 cm. Omdat de ondergrond waterpas is, liggen de tegels recht. Controleer voor de zekerheid en corrigeer waar nodig. Op deze tegels komen de dragende regels te liggen, waarop uiteindelijk de planken worden bevestigd.

Houten terras maken 3

Stap 4
Leg de regels uit op de tegels. Maakt u een houten terras van kleine omvang, dan is het verstandig om de regels vast te zetten in de ondergrond. Schroef houten paaltjes aan de regels vast en sla deze met een moker in de grond. Het terras zal dan niet gaan schuiven. Grotere en dus zwaardere terrassen blijven door hun hoge gewicht zonder verankering liggen

Houten terras maken 4

Stap 5
Over de regels drapeert u speciale geweven tuinfolie. Deze folie is verkrijgbaar bij het tuincentrum. Water wordt er snel door afgevoerd, terwijl onkruid geen kans maakt tussen de planken van uw houten terras door te groeien.

Houten terras maken 5

Stap 6
Als de folie goed ligt (iets laten overlappen!), kunt u beginnen met de bevestiging van de planken. Neem ook hiervoor speciaal behandeld tuinhout. Leg de leverancier precies uit wat u met de planken van plan bent, dan krijgt u het juiste hout mee. Ideaal is hout dat iets is opgeruwd aan de bovenzijde. Dat vermindert de kans op glijpartijen aanzienlijk. Breng de planken haaks op de regels aan met een onderlinge afstand van 3-5 mm. Dan blijft het regenwater niet op uw terras staan.

Houten terras maken 6

Stap 7
Gebruik gegalvaniseerde schroeven voor de bevestiging van de planken. Spijkers breken na verloop van tijd af en werken zich omhoog. Erg gevaarlijk met zoveel blote voeten in de buurt!

Houten terras maken 7

Gereedschappen

Materialen