Steenraketten zijn waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen Erysimum humile en Erysimum perofskianum. De bloemen lijken sterk op die van Muurbloemen (Cheiranthus cheiri). De planten groeien vertakt en bereiken een hoogte van 20-40 cm.

De enkelvoudige bloemen zijn goudgeel tot oranje. Ze zitten dicht bij elkaar in eindstandige bloeiwijzen en geuren aangenaam zoet, vooral bij mooi weer.

De bloeiperiode hangt af van de teeltwijze. Bij een tweejarige cultuur (zaaien in juni, daarna overwintering) bloeien de planten in mei en juni; bij een eenjarige teelt (zaaien tussen maart en mei) iets later, in juni en juli.

De bladeren zijn langwerpig eivormig. Het frisse groen contrasteert mooi met de kleuren van de bloemen.

Evenals alle kruisbloemigen zijn ook steenraketten gevoelig voor knolvoet. Deze ziekte wordt door een slijmzwam veroorzaakt, die groenten en bloemen uit deze plantenfamilie kan aantasten. Er ontstaan dan aan de wortels knolvormige verdikkingen en de planten verkommeren. De ziekteverwekkers worden door plantenresten en door de grond verder verspreid. Een aantasting treedt vooral in zure grond op. Zorg daarom voor voldoende kalk in de grond en houd bij kruisbloemigen een vruchtwisseling van vier jaar aan. Plant steenraketten ook nooit tussen kool, radijs of rammenas, die eveneens tot de Kruisbloemenfamilie behoren.

Steenraket Eigenschappen

     
    Soort:Eenjarig, Tweejarig
    Bloeiperiode:Mei, Juni, Juli
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Kalkhoudend
    Hoogte tot:50 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Erysimum x allionii



De standplaats van de Steenraket

De sterke planten gedijen op elke zonnige, niet te droge plaats. Het mooist komen steenraketten uit als u ze in groepen plant. In een landelijke tuin kunnen ze met eenjarige zomerbloeiers en vaste planten worden gecombineerd. In een border met vaste planten kunnen ze na het afsterven van voorjaarsbloeiende bolgewassen als aparte opvulplanten dienen. Als omlijsting van borders, perken of paden komen de laagblijvende, goed vertakte planten bijzonder goed tot hun recht. In kuipen en plantenbakken zetten ze stralende kleuraccenten.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Voor de eenjarige teelt tussen maart en mei dun in een zaaibed zaaien. Te dicht staande zaailingen uitdunnen. In de koude bak overwinterde of gekochte jonge steen raketten kunt u nu op de definitieve standplaats zetten. Voor een tweejarige teelt kunt u in juli dun zaaien. In de late zomer plant u de zaailingen dan op beoogde plaats. Bij droogte hebben de planten water nodig. In gebieden met koude winters de jonge planten tegen de vorst beschermen met rijshout. Beschikt u over een koude bak, dan kunt u ze in kleine potten planten en laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad en zaai in het vroege voorjaar of midden in de zomer. U kunt uiteraard ook voorgekweekte, krachtige planten kopen. Koop nooit oud zaad of zaad in reeds geopende zakjes. Neem ook geen zwakke planten. Jonge planten kunt u in streken met koude winters het beste opgepot in de koude bak laten overwinteren. Plant steenraketten nooit twee keer achter elkaar op dezelfde plaats, ook niet na andere kruisbloemigen, zoals bijvoorbeeld kool. Zon. Steenraketten gedijen het beste op een warme, tegen de wind beschutte plaats in de volle zon. Voedselrijke, kalkhoudende grond. Deze mag niet te droog zijn, maar anderzijds ook geen overtollig water vasthouden. Steenraketten worden een enkele keer door aardvlooien aangetast. Dit zijn ongeveer 2 mm grote kevers die gaten in de jonge bladeren vreten. Aangetaste planten met steenmeel of houtas bestrooien. U kunt de planten ook preventief met insecten gaas afdekken.