Perkbegonia’s presenteren hun bloemenweelde van mei tot de eerste vorst. De afzonderlijke bloemen zijn voor het merendeel klein, sierlijk en ongevuld en ze verschijnen in witte en in alle rode en roze tinten. Wat de bladeren betreft zijn er twee groepen: rassen met groene en rassen met donkere bladeren.

De groeiwijze van perkbegonia’s is compact, ze brengen veel scheuten voort. De stengels zijn sappig, zacht en vlezig, de planten mogen daarom niet uitdrogen. De talloze perkbegonia rassen hebben uiteenlopende hoogten. De kleinste worden circa 20 cm hoog, halfhoge 25-30 cm, terwijl hoge rassen wel 30-40 cm kunnen bereiken. De hoge rassen hebben doorgaans ook grote bloemen.

Perkbegonia Eigenschappen

    Soort:

      Eenjarig

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Humusrijk, Lichtzuur

    Hoogte tot:

      50 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Begonia Semperflorens Groep

    De standplaats van de Perkbegonia

    Perkbegonia’s kunnen zich tamelijk goed aanpassen. Ze geven de voorkeur aan half beschaduwde standplaatsen. Ze gedijen echter ook in de schaduw. Voor perken en borders zijn deze begonia’s ideale planten. Geef ze een plaats op de voorgrond of leg er hele perken of borders mee aan. Ook op begraafplaatsen zijn de compacte planten populair, omdat ze andere planten niet overwoekeren en bovendien geen hoge eisen aan de verzorging stellen. De toepassingsmogelijkheden blijven niet tot de volle grond beperkt. In balkon bakken, kuipen of hangpotten voelen de planten zich eveneens thuis. De bloemen en bladeren kunnen de randen van bakken fraai en langdurig aan het zicht onttrekken.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Vanaf half mei kunt u de jonge begonia’s in de tuin planten. Zet de schaal met zaailingen een week van tevoren overdag buiten om af te harden. Laat de planten met de vlezige scheuten niet uitdrogen. Opkomst van het zaad laat lang op zich wachten. Probeer het daarom al begin februari. De zaden hebben licht nodig om te kiemen. Bedek ze dus niet met aarde, maar druk ze voorzichtig in de grond.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het voorjaar vertakte en compact groeiende perkbegonia’s. Koop bij voorkeur planten met ontluikende knoppen, zodat u weet welke kleur u koopt. Koop nooit langgerekte planten met vergeelde of slechts weinig bladeren. Begonia’s met bronskleurige of rode bladeren zijn geschikt voor zonnige standplaatsen; ze zijn beter bestand tegen veel licht. Terugsnijden is niet nodig, omdat begonia’s ‘zelfreinigend’ zijn en uitgebloeide bloemen vervangen. Halfschaduw of zon. Hoe lichter de planten staan, hoe rijker ze gaan bloeien. Perkbegonia’s doen het echter ook nog goed in de schaduw. Humus rijke grond. Perkbegonia’s zijn niet bestand tegen kalk, werk daarom turfmolm door de grond. Perkbegonia’s worden af en toe aangetast door echte meeldauw. Op de bladeren verschijnen dan meelachtige vlekken. Verwijder deze bladeren, giet met een aftreksel van akkerpaardestaart of behandel de planten met een fungicide.