Ook de bouw moest er ooit aan gaan geloven: digitalisering. Bouwsoftware is inmiddels een vrij bekend begrip onder bouwvakkers, maar dit is niet altijd zo geweest. Nog geen 40 jaar geleden was het vrij onvoorstelbaar dat de computer zo’n grote rol zou gaan spelen in niet alleen het ontwerpen van projecten, maar ook in het efficiënt uitvoeren van grote klussen. Toch zie je het tegenwoordig in bijna elke klus wel terug. We kunnen ons een wereld zonder digitale omgeving voor de bouw bijna niet meer voorstellen.
Een klein begin
Hoewel computers altijd al een grote rekenkracht tot hun beschikking hadden, waren de vroegere vormen van computertechnologie minder revolutionair voor de bouw. Mensen konden al lang zelf een gebouw ontwerpen, en hadden er ook geen moeite mee om alles zelf precies uit te meten. De computer was dan wel indrukwekkend en maakte het werk makkelijker, dat zeker, maar kon projectleiders niets bieden wat ze zelf nog niet onder de knie hadden. In deze situatie kwam pas een verandering door de introductie van BIM, Building Information Modeling. Het was nu niet alleen mogelijk om een digitale bouwtekening te maken, het plan kon ook nog eens in zijn geheel in 3D worden weergegeven. Zo’n virtueel model had als voordeel dat aanpassingen steeds sneller konden worden weergegeven, en dat meerdere mensen makkelijk aan een project konden samenwerken. Eindelijk was de omslag er: de bouw kon net als de rest van de wereld écht gaan digitaliseren.
En nu?
Met de komst van Building Information Modeling is er nu een flinke lijst aan terminologie bij gekomen. Een onderwerp dat op het moment heel populair is, zijn document management systemen (DMS). Nu dat de bouw veel online bezig is, moeten er namelijk ook overzichtelijke manieren bestaan om alle data op te slaan. Een systeem zonder document management heeft ongeveer hetzelfde effect als een bibliotheek zonder labels op de boeken: er is een hele hoop interessante en nodige informatie te vinden, maar niemand weet waar hij of zij precies moet beginnen. En stel dat je snel een bepaald stukje informatie wilt opzoeken, dan is dat zonder organisatie ronduit onmogelijk. Daarom dus ook de opkomst van systemen die speciaal ontworpen zijn om de digitale informatie vanuit de bouw op de juiste manier op te slaan.
Digitaal samenwerken
Nog een belangrijke ontwikkeling die vaak wordt besproken als het over een DMS gaat, is een CDE. Dit is de afkorting voor Common Data Environment. Nog een ietwat lange term, die eigenlijk vrij simpel kan worden uitgelegd, zeker binnen de context van document management systemen. Zoals de naam al impliceert, is een Common Data Environment een opslaglocatie waar projectinformatie niet alleen kan worden opgeslagen, maar ook met anderen kan worden gedeeld. Dit maakt samenwerking tussen verschillende leden van een team makkelijker dan ooit tevoren. Ook is dit een zeer veilige manier om online data met elkaar uit te wisselen, omdat deze binnen de opslaglocatie veilig staat opgeslagen. Een goede uitvinding dus, die we aan de ontwikkeling van de bouw te danken hebben.