Als u woning goed geïsoleerd is,maar er geen ventilatie pllats vind kan het zijn, dat een ‘potdichte’ woning ontstaat. Dit heeft uiteraard consequenties, aangezien verbruikte lucht en luchtjes, evenals schadelijke stoffen naar buiten moeten kunnen verdwijnen en verse lucht moet kunnen toetreden. Dicht daarom slechts die kieren, die voelbare tocht of groot warmteverlies veroorzaken.
Verder dient u de vertrekken voldoende te ventileren. Niet alleen uzelf en uw huisgenoten hebben frisse lucht nodig. Ook gastoestellen gebruiken voor hun verbranding zuurstof. Verder brengen douchen, baden, koken en wassen nogal wat waterdamp in de woning en alleen ventilatie zorgt ervoor dat deze waterdamp de woning weer kan verlaten.
Enkele ventilatietips:
- Lucht kort maar krachtig; één keer per dag 15-20 minuten is ruim voldoende. Wel even de radiator dichtdraaien.
- Laat altijd een ventilatierooster of een klein raampje openstaan. Houd wel rekening met de wind. Als het harder gaat waaien, kan het rooster of het raampje best een tijdje dicht.
- Grondig ventileren is nodig wanneer u met iets bezig bent waarbij veel waterdamp vrijkomt, bij voorbeeld koken of douchen. Maak gebruik van raam- of kanaalventilatoren.
- Als uw woning een centraal afzuigsysteem heeft, moet u dit nooit uitschakelen, omdat het systeem is gebaseerd op continue afzuiging. Het aansluiten van een wasemkap op een centraal afzuigsysteem is vaak niet toegestaan: het is dan niet uitgesloten dat het systeem defect raakt. Vraag hierover informatie bij het energiebedrijf.