Als u tegenwoordig wat wilt schuren, heb je vele mogelijkheden. Ouderwets met een stukje schuurpapier of pak je de schuurmachine. Voor elke klus is er wel een oplossing.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden

Om te schuren heeft u altijd een schuurmiddel nodig en een stuk gereedschap om dat schuurmiddel in te bevestigen. Of u machinaal dan wel handmatig wilt schuren hangt voornamelijk af van hoe veel er te schuren valt.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 1

Het eenvoudigste schuurmiddel is schuurpapier. Hierbij worden een aantal korrelgroottes onderscheiden, en wel van grof (40) tot fijn (300 en hoger).

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 2

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen schuurpapier om ijzer te schuren (meestal zwart) en om hout te schuren. Bij ijzerschuurpapier is de ondergrond meestal van linnen. Schuurlinnen kan ook gebruikt worden om nat te schuren.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 3

De hulpmiddelen waarin schuurpapier bevestigd kan worden zijn onder meer ook verkrijgbaar in gehard staal. Spits toelopend gereedschap kan bij moeilijk toegankelijke plaatsen en gaten gebruikt worden.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 4

Vaak kun je ook zelf een geschikt hulpmiddel maken. Een rond stokje dat met schuurpapier is omwikkeld bereikt plaatsen waar een schuurblok niet meer bij komt.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 5

Vijlen en raspen in allerlei vormen maken het aanbod aan handmatig schuurgereedschap compleet. Ze worden gebruikt voor werkstukken met een wat grover oppervlak of als er meer hout verwijderd moet worden.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 6

Het bekendste schuurapparaat is wel de vlakschuurma-chine. Oefen slechts een lichte druk op het apparaat uit, en beweeg het uitsluitend in de richting van de nerf. Zo krijgt u ook bij een groot oppervlak een perfect schuurresultaat. Bij apparaten met een afzuigmogelijkheid zitten er gaten in de zool en het schuurpapier.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 7

De excentrische schuurmachine is een nieuw maar algemeen bekend apparaat. Hiermee kan men ook dwars op de nerfrichting schuren waarbij er toch een zeer gelijkmatig laagje hout wordt verwijderd. Als je geen al te grof schuurpapier neemt, kan je met een draaiende beweging lelijke krassen en dwarse groeven vermijden.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 10

De bandschuurmachine kan een flinke laag hout afschuren en moet in ieder geval met de nerf mee bewogen worden. Pas op: schuurbanden kunnen slechts in één draairichting gebruikt worden.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 8

De delta- of driehoekschuurmachine (met of zonder afzuiginrichting) is als een gespecialiseerd apparaat te beschouwen. Hiermee kun je goed in hoeken werken, bijvoorbeeld bij een paneeldeur.

Alles over schuren, en de vele mogelijkheden 9

Alleen bij kleinere klussen kunt u de hulpstukken van de boormachine gebruiken. Het schuuroppervlak is te klein, slecht te sturen en een automatische afzuiging ontbreekt.