Oost-indische kers heeft sierlijke bloemen in talloze oranje, goudgele, rode en bruinachtige tinten en zelfs in crèmeachtig wit. De donkergroene, ronde bladeren die aan parasols doen denken, omlijsten de bloemenpracht.

Oost-indische kers (Tropaeolum majus) bloeit ’s zomers in veel tuinen in talrijke kleuren. De planten kunnen tot 3 m lange scheuten vormen, waaraan steeds weer nieuwe bloemen tussen de schildvormige bladeren verschijnen. Er zijn ook kweekvormen met een meer bolvormige en compacte groeiwijze.

Canarische kers (Tropaeolum peregrinum) heeft zuivergele, enigszins gerafelde bloemen met minstens even lange scheuten als de Oost-indische kers. Alle planten zijn uitermate vorstgevoelig en worden daarom in ons klimaat als eenjarige planten gekweekt.

Oostindische kers Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen, Bodembedekker

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Los, Humusrijk

Hoogte tot:

  3 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Tropaeolum

De standplaats van de Oost-indische kers

Waar u Oost-indische kers ook plant, ze staat garant voor een vuurwerk van kleuren. De rassen zijn voor veel verschillende standplaatsen geschikt. Als bodembedekker kan Oost-indische kers een zonnig tuinpad omzomen. Ze kan over lage muren groeien of glooiingen verfraaien. Als klimplant kunt u de rassen met lange scheuten aan lat werken, palen of hekken en schuttingen laten groeien. Onder fruitbomen houdt Oost-indische kers schadelijke insecten op afstand, vooral bladluizen. In hangpotten of plantenbakken is Oost-indische kers een kleurige aanwinst voor balkon en terras.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
U kunt de Oost-indische kers eind maart of begin april al zaaien in een kweekbak of kas. Voorgekweekte zaailingen enkele dagen voor het planten afharden. Zet de potten overdag enkele uren buiten. Pas vanaf eind mei kunt u direct op de bestemde plaats zaaien. Doe dit zo mogelijk op een dag zonder zon. Laat Oost-indische kers gedurende de winter op het bed liggen. De plant is dan weliswaar niet meer mooi, maar vormt een beschermende laag op de grond.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of jonge plantjes. Planten moeten een compacte vorm, een gezonde bladkleur en enkele bloemknoppen hebben. Koop nooit planten die al bloeien, evenmin planten met lange scheuten of met weinig of gele bladeren Verwijder regelmatig verwelkte bloemen en bladeren, zodat de plant onbelemmerd kan bloeien. Oost-indische kers kan ook als groenbemestings gewas worden gebruikt. De wortels zorgen voor een goede rijpheid van de grond. Volle zon. Oost-indische kers houdt van een beschutte standplaats. Bij een temperatuur beneden de 12°C. stagneert de groei. Doorlatende grond is belangrijk.Te veel stikstof leidt tot veel bladeren en weinig bloemen. Oost-indische kers wordt soms door bladluizen aangetast. Controleer de planten regelmatig en spoel eventuele insecten met water weg. Bij een ernstige aantasting spuit u met een oplossing van groene zeep en spiritus.