Vlijtige liesjes behoren tot de meestgevraagde eenjarige planten. Van het plantengeslacht Impatiens zijn vooral drie groepen geschikt voor de tuin, het balkon en het terras.

Tot de Impatiens Walleriana Groep behoren veel rassen met enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemen in witte en alle rode tinten. De planten worden 20-25 cm hoog. De rassen van de Impatiens New Guinea Groep worden tot 50 cm hoog. Sommige hebben gevlekte bladeren. De nostalgisch aandoende tuinbalsemien groeit minder vertakt en heeft gespoorde bloemen.

Vlijtig-liesje Eigenschappen

  Soort:

   Eenjarig

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw, Schaduw

  Grond:

   Los, Humusrijk

  Hoogte tot:Latijns/wetenschappelijke naam:

   Impatiens

  De standplaats van de Vlijtig liesje

  Vlijtige liesjes gedijen in perken net zo goed als in kuipen of bakken. Ze bloeien in de zon en in de schaduw. Felle middagzon in de zomer verdragen ze echter minder goed. Beschaduwde sombere plekjes in uw tuin zijn niet meer nodig. U kunt ze met een tapijt van vlijtige liesjes opvrolijken. Zet de uitbundig bloeiende planten ook in potten of kuipen. Daarmee kunt u prachtige accenten geven, bijvoorbeeld als kleurrijke blikvanger op het gazon, het terras of het balkon.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Vlijtige liesjes kunt u vanaf maart zelf opkweken. Het zaad in kweekbakken strooien en op een lichte, warme plaats zetten. De zaailingen later verspenen. Vanaf half mei mogen de planten naar buiten. Plant niet in de felle middagzon, dit zou de planten verzwakken. Neem stekken van de planten en laat ze in grond of water wortelen. Oude planten na de eerste vorst uit de grond halen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop alleen jonge planten met gezonde bladeren en knoppen die op het punt staan open te gaan. Zo kunt u de kleur herkennen. Koop nooit langgerekte planten met gele bladeren of planten die al in volle bloei staan. Om een compacte, goed vertakte groei te bereiken, moet u de jonge planten enkele keren toppen. Uitgebloeide bloemen hoeft u niet te verwijderen. Vlijtige liesjes vervangen deze zelf door nieuwe bloemen. Zon of schaduw. Vlijtige liesjes verdragen beide. Vermijd echter standplaatsen met felle middagzon. Doorlatende grond. Voeg compost of een volledige meststof aan de grond toe, zodat uw planten gezond kunnen groeien. Vlijtige liesjes zijn tegenwoordig resistent tegen de meeste ziekten. Ze worden ook zelden door plagen aangetast. Wel hebben ze regelmatig en veel water nodig. Het gebruik van een automatisch water geef systeem kan hierbij uitkomst bieden.