De rolmaat is een zeer handig meetgereedschap dat voor een belangrijk deel de plaats van de aloude duimstok heeft ingenomen. Eén van de voordelen van de rolmaat t.o.v. de duimstok is dat vanaf het zeer dunne meetband de maat nauwkeuriger kan worden overgenomen op het materiaal.

Rolmaat

Een rolmaat is een soort van flexibele metalen liniaal, die zichzelf opgerold in een metalen of kunststof huis. Binnenin in het huis zit een stalen veer die verbonden is aan de band. Door de rolmaat uit te trekken wordt de veer opgewonden zodat deze bij het loslaten zichzelf weer oprolt. Veel rolmaten hebben een blokkeerknop zodat het oprollen van de meetband op iedere gewenste afstand geblokkeerd kan worden.

Uitvoeringen

Er zijn tientallen soorten en uitvoeringen, van heel goedkoop tot zeer exclusief. Zo is er keuze van 1m tot 10m lange rolmaten en alle maten er tussen in, met diverse breedten en al dan niet met een gewelfd profiel (dat het lint een zekere ‘stijfheid’ geeft).

De kwaliteit van de rolmaat hangt voor een belangrijk deel samen met de manier waarop het lint is behandeld. Er zijn uitvoeringen met een speciale slijtvaste oppervlakte afwerking (coating) die ook bij veelvuldig gebruik op ruwe materialen zeer lang duidelijk afleesbaar blijven.

Tip: Controleer altijd of de ‘haak’ op het einde van het band goed en recht is bevestigd, voor een goede nauwkeurige meting.