Lavendel wordt vooral om de geur en de kleur van de bloemen zeer gewaardeerd. Naast de gewone lavendel (lavandula angustifolia), zijn voor de tuin ook andere soorten geschikt, waaronder Lavandula stoechas, die in sommige streken kuiflavendel wordt genoemd.

Gewone lavendel heeft lange, zilvergrijze of blauwachtige stengels. ‘Hidcote’ heeft paarsblauwe bloemen en is een veelgevraagd, compact groeiend ras met geurende, zilvergrijze bladeren. Eveneens populair is de laagblijvende ‘Munstead’ met blauwe bloemen. De wit-en roze bloeiende rassen ‘Alba’ en ‘Rosea’ zijn minder bekend en ook minder sterk.

De soort Lavandula stoechas bloeit in de vroege zomer. De planten hebben pruimkleurige bloemen die op 80-100 cm lange stengels zitten. Deze lavendel soort heeft in de winter enige bescherming nodig.

Lavendel Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Juni, Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Droogbloem

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Kalkhoudend

  Hoogte tot:

   1 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Lavandula angustifolia

  De standplaats van de Lavendel

  Lavendel groeit uitstekend op arme gronden, waarmee veel andere planten problemen zouden hebben. Lavendel stelt weinig eisen en is daarom ook een ideale plant voor kuipen en potten op het terras. Gebruik dan bij voorkeur ademend materiaal, zoals aardewerk of terracotta. Voor de rotstuin is het ras ‘Munstead’ aan te bevelen, omdat de planten slechts 30 cm hoog worden. Op een heuvelbed samen met andere kruiden is lavendel eveneens een lust voor het oog. Maar u kunt de planten evengoed als lage haag kweken.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Verwijder afgestorven delen van de planten en snoei oudere planten licht terug. Plant jonge lavendel in de vroege zomer. Geef enkele weken rijkelijk water, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Snij regelmatig stengels met bloemen van de planten, waardoor deze nieuwe bloemen gaan produceren. Dek jonge planten het eerste jaar in koude streken af met dennentakken. Geef zonodig op vorstvrije dagen water.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het late voorjaar potplanten waarbij de exacte soort- of rasnaam is aangegeven. Koop nooit vergeelde en slappe planten of planten die in het centrum beginnen te rotten. Deze hebben te veel water gekregen. Zodra de eerste bloemen open gaan, kunt u de lavendel oogsten. Als u veel bloemen snijdt, begint het struikje opnieuw te bloeien. De geurende bloeijaren houden na het drogen motten op afstand. Volle zon. Lavendel gedijt ook in een koel klimaat, zolang de planten in de volle zon staan. Doorlatende grond. Verrijk de grond in geen geval met compost of turf; lavendel heeft arme, kalkhoudende grond nodig. Onder zeer vochtige omstandigheden kunnen de geelgroene rupsen van de distelvlinder uw lavendel planten aantasten en gaten in de bladeren vreten.Verzamel de rupsen. Strooi een laagje zand om de planten om de waterafvoer te verbeteren.