Voor warmte- en geluidsisolatie kunt u verschillende soorten isolatieplaten kopen. De meeste van deze platen zijn ook vochtbestendig.

Glas- of steenwolplaten: bij het plaatsen van een scheidingswand van gipsplaat kunt u de spouw (de ruimte tussen de twee gipsplaten) opvullen met isolatieplaten van glas- of steenwol. Glas- en steenwol zijn natuurlijke materialen die schimmels weren, waterafstotend, onbrandbaar, geluidsisolerend en buigbaar zijn. U kunt deze platen van minerale wol ook gebruiken voor de isolatie van buitenmuren schuine daken en vloeren. Wanneer u minerale wol wilt gebruiken als tussenvloer moet u kiezen voor hard geperste platen. De platen zijn meestal beplakt met aluminium. Dit zorgt voor een dampdichte laag. Voor de isolatie van schuine daken moet u ervoor dat de platen dampwerend zijn. U kunt de platen zelf dampwerend maken door er plasticfolie overheen te spannen.

Isolatieplaten

Platen van kunststof schuim: tussen draag- en dekvloeren worden ook vaak platen van kunststof schuim gelegd. Hierdoor ontstaat een ‘zwevende vloer’. Kunststof schuim rot niet, is vochtbestendig en schimmelwerend. Sommige soorten zijn zelfs brandwerend.